Κόντρα Μασκ-Στάρμερ με φόντο την ακροδεξιά βία – Ο ρόλος των social media

Διαβάζεται σε 3'
Ίλον Μασκ
Ίλον Μασκ AP

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει βάλει στο στόχαστρο τις κοινωνικές πλατφόρμες ως “υπεύθυνες” για την εξάπλωση της υποκίνησης σε βία και ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ ετοιμάζεται για “μάχη”.
.

Από βίαια επεισόδια που αποδίδονται στην άκρα δεξιά συνταράσσεται το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ταραχές που ξεσπούν καθημερινά σε όλη τη Βρετανία είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Μέσα στον “εμφύλιο” που έχει ξεσπάσει, την εμφάνισή του έκανε και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, ο οποίος προκάλεσε την οργή της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο λόγος, το σχόλιο του Μασκ στην πλατφόρμα πως “ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος“, μια δήλωση “αδικαιολόγητη” και “βαθιά ανεύθυνη”, σύμφωνα με την υφυπουργό Δικαιοσύνης.

“Βλέπουμε αστυνομικούς να τραυματίζονται σοβαρά, κτίρια να πυρπολούνται, πιστεύω αληθινά ότι όλοι αυτοί που έχουν μια πλατφόρμα θα έπρεπε να ασκούν την εξουσία τους με υπεύθυνο τρόπο”, τόνισε η Χάιντι Αλεξάντερ.

Αλλά ο Μασκ συνέχισε τα εμπρηστικά σχόλια και απαντώντας σε μία δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ που ορκίστηκε ότι η κυβέρνησή του “δεν θα ανεχθεί επιθέσεις σε τζαμιά ή μουσουλμανικές κοινότητες”, ο ιδιοκτήτης του Χ, κατηγόρησε ουσιαστικά τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι φοράει παρωπίδες.

“Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιθέσεις σε όλες τις κοινότητες; Η αστυνόμευση των ταραχών φαίνεται μονόπλευρη”, έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις του.

Η υπουργός Εσωτερικών του Στάρμερ, Ιβέτ Κούπερ είχε εκφράσει προ ημερών τις διαφωνίες της για τον τρόπο με τον οποίοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Χ, ευθύνονται για την υποκίνηση της βίας και την παραπληροφόρηση.

“Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι σαφώς ήδη εγκληματικά, όπου θα χρειαστούμε την παρέμβαση και τη δράση της αστυνομίας για να τα κυνηγήσουμε”, δήλωσε η Κούπερ στο BBC τη Δευτέρα. “Υπάρχουν άλλοι τομείς όπου οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης έχουν σαφείς απαιτήσεις αυτή τη στιγμή να αφαιρούν εγκληματικό υλικό και θα έπρεπε να το κάνουν, αλλά μερικές φορές αργούν πολύ.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου έχουν αναλάβει δεσμεύσεις γύρω από τους όρους και τις προϋποθέσεις τους, οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμοστούν, αλλά δεν εφαρμόζονται”.

Ωστόσο, παρά τον έντονο προβληματισμό για την εξάπλωση των ακροδεξιών μηνυμάτων, μέσω των socia media, η Βρετανία φαίνεται να μην έχει τον τρόπο να πιέσει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή τη φορά, οι ταραχές – οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα επιθέσεις σε τζαμιά και στοχοποιήσεις καταλυμάτων για αιτούντες άσυλο – συνδέθηκαν άρρηκτα με την online επικοινωνία, αφού λογαριασμοί που μεταδίδουν fake news στο X βοήθησαν στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία τριών παιδιών στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα.

Τα πρώτα βίαια επεισόδια ξέσπασαν με φόντο φήμες, οι οποίες εν μέρει διαψεύστηκαν, σχετικά με το προφίλ του υπόπτου, ο οποίος είχε εμφανισθεί εσφαλμένα ως ένας μουσουλμάνος αιτών άσυλο. Στην πραγματικότητα ο εν λόγω 17χρονος ύποπτος έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα