Κόντρα Μέρκελ-Κοστούνιτσα για το Κόσοβο

default image

Διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα του Κοσόβου εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα

Διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσόβου εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη συνάντηση που είχαν, στο Βερολίνο.

Το Βελιγράδι πιστεύει ότι οι νέες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα νέο ψήφισμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί στο τέλος και όχι στην αρχή των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοστούνιτσα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, όλα τα σχέδια ψηφίσματος για το Κόσοβο που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου (του πέμπτου κατά σειρά), προκαθορίζουν τη λύση για το καθεστώς του Κοσόβου. Το ψήφισμα 1244 είναι καλό και παραμένει σε ισχύ, τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχουν αποδεχθεί το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισάαρι ως βάση για διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως το ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να προχωρήσει πέρα από το ψήφισμα 1244.

Η Γερμανία και η Ε.Ε. θέλουν να στηρίξουν ένα νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προκαθορίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά επιθυμούν να βρεθεί μια λύση μέσω ενός συμβιβασμού, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε, ωστόσο, την αντίθεση της Σερβίας στο σχέδιο Αχτισάαρι, επειδή, όπως είπε, παραβλέπει τελείως τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. “Οι νέες διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να φέρουν το βάρος των ιδεών που περιέχονται στο σχέδιο Αχτισάαρι” σημείωσε και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναληφθούν στη βάση του ψηφίσματος 1244.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, το Κόσοβο δεν μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική υπόθεση στον κόσμο και η τυχόν ανεξαρτησία του, όπως τόνισε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσόβου, ο κ. Κοστούνιτσα σημείωσε ότι δεν ήταν καλά οργανωμένες και οδήγησαν σε μια λύση αποδεκτή μόνο από τη μια πλευρά, δηλαδή από την Πρίστινα.

“Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να επιλυθεί σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 και όχι με την παραβίαση αυτού” υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός. Ερωτηθείς εάν η χώρα του σκοπεύει να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με χώρες που αναγνωρίσουν τυχόν ανεξαρτησία του Κοσόβου, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο και στην πιθανότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το Κόσοβο δεν θα καταστεί ανεξάρτητο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα