Κορυφαίος πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας η Σαουδική Αραβία

Κορυφαίος πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας η Σαουδική Αραβία
Η Α. Μέρκελ με το βασιλιά της Σ. Αραβίας AP

Δοκιμάζονται οι λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία με αφορμή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής φέτος πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με το σουνιτικό βασίλειο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία μετά την Αλγερία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση εξοπλισμού αξίας 416,4 εκατομμυρίων ευρώ στο Ριάντ το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ης Σεπτεμβρίου, επεσήμανε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μόνο η Αλγερία έχει λάβει όπλα μεγαλύτερης αξίας από τη Γερμανία φέτος, με το Βερολίνο να εγκρίνει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 741,3 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα αυτή την ίδια περίοδο.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται της αεροπορικής εκστρατείας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Παράλληλα το Ριάντ βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Όμως τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ενδέχεται να παραβιάζουν τη συμφωνία που υπέγραψε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), πριν από την έναρξη της τέταρτης θητείας της.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εγκρίνει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται «άμεσα» στον πόλεμο στην Υεμένη. Ωστόσο υπάρχει μια εξαίρεση για τις χώρες με τις οποίες η Γερμανία είχε υπογράψει συμβόλαιο προτού συναφθεί η συμφωνία αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα