Κοροναϊός: 11 νεκροί στην Ιταλία, πάνω από 300 κρούσματα
Τους έντεκα έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία από τον κοροναϊό ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 322. Βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις.
- 25 Φεβρουαρίου 2020 19:41
Συνεχίζεται η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία, με τους νεκρούς να φτάνουν στους έντεκα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 320.
Οι ηλικίες των τελευταίων θυμάτων είναι 76, 84, 91 και 83 όπως αναφέρει η repubblica.
Νωρίτερα, καταγράφηκαν κρούσματα και στην κεντρική και νότια Ιταλία.
Ενας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στη Φλωρεντία. Μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, που επίσης έχει μολυνθεί, εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας, ενώ τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι “ο κοροναϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο”.
Δήλωσε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, ενώ συμπλήρωσε ότι “αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, προκύπτουν προβλήματα”.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Κόντε συγκάλεσε άλλωστε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες για τη διαχείριση της κρίσης.
Βαρύ πλήγμα στην οικονομία
Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού σε μια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Τα σχόλια της υφυπουργού Οικονομικών Λάουρα Καστέλι ήρθαν μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία, που μέχρι στιγμής επικεντρώνεται σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας που αποτελούν κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, θα είναι «πολύ ισχυρός».
Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία, που έχει από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ευρωζώνη και εδώ και καιρό πασχίζει να σεβαστεί τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού του μπλοκ, θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κοροναϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί.
«Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα έπρεπε να το κάνει», δήλωσε η Καστέλι στο ραδιόφωνο της RAI.
Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ιού στη χώρα, που οδήγησε σε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, η Ιταλία βρισκόταν ήδη στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.