Κορονοϊός: Επίθεση εναντίον οχήματος του ΠΟΥ στη Μιανμάρ – Νεκρός ο οδηγός
Η επίθεση έγινε στην πολιτεία Ραχίν, όπου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντάρτες και τον στρατό. Ο ΠΟΥ θα ζητήσει διευκρινίσεις. Άγνωστα τα κίνητρα της επίθεσης.
- 22 Απριλίου 2020 02:27
Οδηγός ο οποίος εργαζόταν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου που μετέφερε δείγματα για να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για την εξακρίβωση της μόλυνσης από τον κορονοϊό, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πολιτεία Ραχίν, όπου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντάρτες και τον στρατό, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από τον ΟΗΕ.
Ο οδηγός, 28 ετών, υπήκοος Μιανμάρ, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Ένα στέλεχος του υπουργείου Υγείας και Αθλητισμού, που επέβαινε στο αυτοκίνητο, έχει επίσης τραυματιστεί.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του εργαζομένου στον ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως θα ζητήσει διευκρινίσεις για την επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην πόλη Μίνμπγια (δυτικά). Το ποιοι τη διέπραξαν και τα κίνητρά τους αποτελούν μυστήριο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση, απαιτώντας να διενεργηθεί «διεξοδική και διαφανής έρευνα» και οι δράστες να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
«Είναι τραγικό να χάνεις τη ζωή σου προσπαθώντας να κάνεις τον κόσμο πιο ασφαλή», συνόψισε μέσω Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Η ΜΚΟ Fortify Rights καταδίκασε από τη δική της πλευρά τη νέα έξαρση της βίας στην πολιτεία Ραχίν και αξίωσε η κυβέρνηση να «επιτρέψει επειγόντως την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές που πλήττονται από τη σύρραξη».
Από τον Ιανουάριο του 2019, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου η αυτονομιστική οργάνωση Στρατός του Αρακάν διεξάγει ανταρτοπόλεμο διεκδικώντας πολύ μεγαλύτερη αυτονομία για τον βουδιστικό πληθυσμό.
Η βία κλιμακώνεται, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί παγκόσμια κατάπαυση του πυρός και να προστατεύονται οι άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί από τις αρχές της Μιανμάρ στις περιοχές όπου οι μάχες είναι σφοδρότερες κι αυτό «αποτρέπει» την ενημέρωση για την ασθένεια COVID-19 και τα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, στηλίτευσε την περασμένη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|