Κορονοϊός: Γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία κλαίνε πριν γυρίσουν σπίτι τους

Κορονοϊός: Γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία κλαίνε πριν γυρίσουν σπίτι τους
Γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία κλαίνε πριν γυρίσουν σπίτι τους Lisa Veran/MSF

Η μαρτυρία της συντονίστριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από νοσοκομείο της επαρχίας Λόντι στη βόρεια Ιταλία.

*Της Δρ Κιάρα Λεπόρα, συντονίστριας του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην επαρχία Λόντι της βόρειας Ιταλίας.

Κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου στο Λόντι της Ιταλίας υπάρχει ένας μικρός φούρνος. Χθες μιλούσα με την ιδιοκτήτρια του μαγαζιού. Ανοίγει από τις 5 το πρωί, για να δίνει καφέ και κρουασάν στο ιατρικό προσωπικό που τελειώνει τη νυχτερινή βάρδια. Μου είπε ότι πολλοί γιατροί και νοσηλευτές παίρνουν τον καφέ τους και ύστερα κάθονται σε μια γωνιά και αρχίζουν να κλαίνε. Κλαίνε εκεί για να το βγάλουν από μέσα τους και να μπορέσουν ύστερα να πάνε σπίτι και να φροντίσουν την οικογένειά τους χωρίς να δείξουν πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτούς.

Όλοι εδώ εργάζονται πέρα από τα όριά τους. Είναι απίστευτο να βλέπεις ανθρώπους να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, προσπαθώντας να προσαρμοστούν, προσπαθώντας να μάθουν, προσπαθώντας να συνεργαστούν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Και όλα αυτά με τόσους θανάτους γύρω τους.

Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχουμε μια ομάδα περίπου 25 ανθρώπων που εργάζονται εδώ στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία στο Λόντι, το Κοντόνιο και το Σαντ’ Άντζελο. Το σύστημα υγείας εδώ είναι πολύ προηγμένο, όμως ο ιός έχει αποδειχτεί ισχυρότερος. Τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου του Λόντι έχουν τοποθετηθεί 80 κρεβάτια. Ωστόσο, παρά την επιπλέον δυναμικότητα, ο μόνος τρόπος να παραπέμψεις έναν ασθενή, είναι ή κάποιος άλλος ασθενής να αναρρώσει και να πάρει εξιτήριο ή να πεθάνει.

Η κύρια δουλειά μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη στο ιατρικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουν υγιείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γιατί αν νοσήσουν δεν θα υπάρχει κανείς να φροντίσει τους ασθενείς. Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε μεγάλη εμπειρία στην πρόληψη και τον έλεγχο λοιμώξεων από τις επιδημίες που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο, οπότε βοηθάμε στη δημιουργία διαδικασιών μέσα στα νοσοκομεία που διασφαλίζουν ότι το προσωπικό προστατεύεται και ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν μολυνθεί, δεν θα μολυνθούν.

Όλοι μαθαίνουμε πολλά καινούργια πράγματα με αυτή τη νόσο. Έχουμε λοιμωξιολόγο, αναισθησιολόγο και ειδικούς στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι εργάζονται δίπλα στους γιατρούς του νοσοκομείου που δίνουν τη μάχη κατά της νόσου από την αρχή, και μαθαίνουν από αυτούς. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εδώ έχουν αναπτύξει μια κλινική εμπειρία που είναι πολύτιμη. Μπορούμε να μάθουμε από αυτούς, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νόσο σε άλλα μέρη. Ήδη έχουμε δει νέες διαγνωστικές προσεγγίσεις, όπως η χρήση υπέρηχου αντί ακτινογραφίας για την εξέταση των πνευμόνων, που αποδεικνύεται απλούστερη.

Έξω από τα νοσοκομεία, κάνουμε παρεμβάσεις στον πληθυσμό και συνεργαζόμαστε με παθολόγους και οικογενειακούς γιατρούς για τη φροντίδα των ανθρώπων στα σπίτια τους και σε δομές για ηλικιωμένους. Καθώς όλα τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια της δυναμικότητάς τους, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη φροντίδα ορισμένων ασθενών με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στο σπίτι. Η πνευμονία είναι στην καλύτερη περίπτωση μια σοβαρή κατάσταση, επομένως η θεραπεία της στο σπίτι συνεπάγεται πρόσθετες δυσκολίες.

Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές υγειονομικές αρχές πάνω σε μια υπηρεσία τηλεϊατρικής και τηλε-επιτήρησης για την παρακολούθηση των ασθενών και συγκεκριμένα του κορεσμού οξυγόνου τους, ώστε να παρέμβουμε γρήγορα εάν επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Σε μια τέτοια κρίση όπου οι ανάγκες υπερβαίνουν τις δυνατότητες, είναι αναπόφευκτες οι δύσκολες αποφάσεις. Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό από τις κρίσιμες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη εδώ για όσο διάστημα χρειαστεί. Προετοιμαζόμαστε, επίσης, για να παρέμβουμε σε άλλες περιοχές και περιφέρειες, σε κάποιες από τις οποίες η επιδημία ξεκινάει μόλις τώρα και τα μέτρα πρόληψης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

MSF

Η νόσος του νέου κορονοϊού, COVID-19, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια σε πολλές περιοχές που έχουν πληγεί. Στην Ιταλία, υποστηρίζουν τρία νοσοκομεία στο πρώτο επίκεντρο της επιδημίας στον βορρά, με τις ομάδες να ασχολούνται με έλεγχο λοιμώξεων, φροντίδα ασθενών εξ αποστάσεως και δραστηριότητες εκτός δομών, καθώς και σε δομές για ηλικιωμένους στην κεντρική Ιταλία.

Μάθετε όλα τα νέα για τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά του COVID-19 εδώ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα