Κορονοϊός: Η Ινδία “καταρρέει” – Ο πλανήτης τρέχει να προλάβει τα χειρότερα

Κορονοϊός: Η Ινδία “καταρρέει” – Ο πλανήτης τρέχει να προλάβει τα χειρότερα
Εικόνα από αποτεφρωτήριο στην Ινδία 2021 Channi Anand/AP

Γιατί η επιδεινούμενη κρίση κορονοϊού στην Ινδία των 1,4 δισ. κατοίκων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Η ανάγκη για προμήθειες για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και η κινητοποίηση των ισχυρών χωρών.

Το χειρότερο σενάριο, που όλοι φοβόντουσαν για την πανδημία κορονοϊού, φαίνεται να παίρνει “σάρκα και οστά” στην Ινδία. Χωρίς επάρκεια νοσοκομειακών κλινών και πρόσβαση σε εξετάσεις, χωρίς φάρμακα και οξυγόνο, η χώρα των 1,4 δισ. ανθρώπων “καταρρέει” υπό το βάρος του ιού.

Η επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην Ινδία και να στηριχτεί η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, βγάζει εκτός σχεδιασμού τις πλούσιες χώρες της Δύσης και το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα από την μία πλευρά, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την παγκόσμια ισότητα για εμβόλια από την άλλη.

Με την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων να είναι απίθανο να αυξηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό που απαιτείται τώρα είναι η αναγνώριση ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις του ΠΟΥ και την πρωτοβουλία Covax για την δίκαιη κατανομή εμβολίων, η πανδημία μπορεί να απαιτήσει μια περίοδο πιο επικεντρωμένης προσπάθειας, κατά την οποία πρέπει να ληφθούν δύσκολες και μερικές φορές μη δημοφιλείς αποφάσεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτό θα απαιτήσει από τις χώρες να κοιτάξουν πέρα ​​από τις δικές τους κρίσεις υγείας για να δουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινωθεί χωρίς παρέμβαση. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι επιτρέποντας στον ιό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν επικίνδυνα νέα στελέχη και να παρατείνουν την πανδημία.

Υπάρχουν ήδη μοντέλα γι’ αυτό που μπορεί να γίνει, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του Τζορτζ Μπους για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική και την παγκόσμια απάντηση του 2014 στον Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία θεωρήθηκε διεθνής προτεραιότητα.

Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη που εξωτερίκευσε η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι – η οποία ισχυρίστηκε ότι η πανδημία βρισκόταν στο “τελικό στάδιο” τον Μάρτιο, καθώς η χώρα ήταν προ των πυλών του δεύτερου κύματος – δεν ήταν πολύ διαφορετική από τα λάθη άλλων ηγετών , συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίστευε ότι ο ιός απλώς θα εξαφανιζόταν ή την λανθασμένη τακτική του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ινδία – μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη επιτήρηση – είναι η τεράστια πιθανότητα βλάβης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ίσως σε μια κλίμακα που δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί στην πανδημία.

Η Ινδία έχει επίσης δραματοποιήσει τον κίνδυνο μιας ατομικής προσέγγισης στην παγκόσμια ανταπόκριση στον κορονοϊό.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, έπρεπε να παρέχει δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax σε φτωχότερα έθνη, κυρίως στην Αφρική. Οι δόσεις έχουν πλέον εκτραπεί για τις ανάγκες της Ινδίας, η οποία αγωνίζεται να αποκτήσει υλικό για την παραγωγή εμβολίων, από τις ΗΠΑ.

Ως συνέπεια της κρίσης, αυτό το μήνα η Ινδία έστειλε μόλις 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με τα 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η Κίνα, η οποία έχει ωθήσει σε μεγάλο βαθμό τη δική της διπλωματική ατζέντα με εμβόλια, έχει ήδη κινηθεί για να καλύψει αυτό το κενό. Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι “η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια” στην Ινδία, αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένες πληροφορίες. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης δείξει την προθυμία της να βοηθήσει, με την Downing Street να λέει ότι θα μπορούσε, εάν ζητηθεί, να προσφέρει υποστήριξη για να βοηθήσει στην αεροπορική μεταφορά προμηθειών.

Αλλά αυτό που χρειάζεται αμέσως η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια εμβολίων της, που σήμερα συγκρατούνται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ και εργαλεία, όπως η αλληλουχία γονιδιωμάτων, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο υπαρχόντων και αναδυόμενων παραλλαγών.

Ένα ελπιδοφόρο σημάδι είναι ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να “αναπτύξουν ταχέως” βοήθεια σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ινδία. Να σημειωθεί ότι λόγω της κατάστασης στην Ινδία σημειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη μέρα ρεκόρ νέων μολύνσεων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα