Κορονοϊός: Η Μάλτα, πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς στην ΕΕ, ανησυχεί για τις μεταλλάξεις
Επιπλέον, η Μάλτα εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική στην ιδέα ενός "διαβατηρίου εμβολίου" για την επιστροφή στην κανονική ζωή.
- 17 Φεβρουαρίου 2021 02:07
Η Μάλτα, πρωταθλήτρια στον εμβολιασμό στους κόλπους της ΕΕ, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν εντατικά απέναντι στις ανησυχητικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, δηλώνοντας παράλληλα επιφυλακτική στην ιδέα ενός “διαβατηρίου εμβολίου“.
Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το αρχιπέλαγος στη Μεσόγειο έχει χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 σε περισσότερο από το 10% των 515.000 κατοίκων του, και το 3% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως καθώς έλαβε και τις δύο δόσεις που απαιτούνται των εμβολίων των BioNTech/Pfizer και της Moderna.
‘Ενα ποσοστό εμβολιασμού που θέτει τη Μάλτα στους κορυφαίους της ΕΕ: σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κρις Φέρνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας και υπουργός Υγείας, εξήρε την πυκνότητα των εμβολιαστικών κέντρων που έχουν αναπτυχθεί στην μικρή αυτή χώρα.
Κυρίως, υποστήριξε θερμά τον “πρωτοφανή” συντονισμό της ΕΕ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την προπαραγγελία των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, παρότι οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επικρίσεις για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τα εργαστήρια και την αδιαφάνεια γύρω από τις συναλλαγές της μαζί τους.
Ωστόσο, δεν υπάρχει θριαμβισμός στη Βαλέτα, όπου εξετάζεται η προοπτική της ανανέωσης της εκστρατείας εμβολιασμού στην περίπτωση που οι μεταλλάξεις του ιού, όπως οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική ή την Ιαπωνία, θα μείωναν την αποτελεσματικότητα των δόσεων που χορηγούνται σήμερα.
“Αν η ανοσία εξασθενίσει, τότε θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης κάθε χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά είναι δυνατόν”, παρατηρεί ο Φέρνι, πρώην χειρουργός που εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.
Σε επιστολή που έστειλε στα μέσα Ιανουαρίου, ο Μαλτέζος υπουργός είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει εμπεριστατωμένες ανοσολογικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και συνέστησε πιο συστηματική αλληλούχιση για την ανίχνευση νέων μεταλλάξεων σε πρώιμο στάδιο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
“Επιστημονικές αποδείξεις”
Ο ιός που ευθύνεται για την Covid-19 “θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, πράγμα που σημαίνει ότι σε μια δεδομένη στιγμή ενδέχεται να χρειαζόμαστε διαφορετικά εμβόλια ή τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στα (ήδη υπάρχοντα) εμβόλια, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παραλλαγές”, δήλωσε.
Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν αύριο, Τετάρτη, ένα πρόγραμμα “προετοιμασίας βιο-άμυνας” στο οποίο συνεργάζονται ιδρύματα, εργαστήρια, ερευνητικοί οργανισμοί, και το οποίο χρηματοδοτείται από ειδικά ταμεία και αμέσως στράφηκε στον έλεγχο των μεταλλάξεων του κορονοϊού, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Βαλέτα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους πολίτες των δύο χωρών που έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε ο Κρις Φέρνι. Το Ισραήλ έχει ήδη συνάψει τέτοιες συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο, δύο άλλα μέλη της ΕΕ.
Εντούτοις, η Μάλτα εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική στην ιδέα ενός “διαβατηρίου εμβολίου” για την επιστροφή στην κανονική ζωή.
“Χρειαζόμαστε ακόμη επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ένα εμβόλιο όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό και να αναπτύξει σοβαρές μορφές της νόσου, “αλλά ότι επιτρέπει επίσης τη μείωση της μετάδοσης του ιού”, επέμεινε ο Φερνι.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr