Κορονοϊός – Ισπανία: Πιέστηκαν για να δώσουν τον αριθμό νέων θανάτων

Κορονοϊός – Ισπανία: Πιέστηκαν για να δώσουν τον αριθμό νέων θανάτων
Εργάτης σε ξυλουργείο της Βαρκελώνης κατασκευάζει φέρετρα AP Photo/Felipe Dana

Αρχικά η επίσημη ενημέρωση των ισπανικών αρχών δεν έδινε στοιχεία για νέους θανάτους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου. Υπό τις πιέσεις ωστόσο αναφέρθηκαν άλλοι 585 που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Η διασταύρωση των στοιχείων από τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων είναι χρονοβόρα και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας της Ισπανίας ο βασικός λόγος που τη Μεγάλη Παρασκευή δόθηκε σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον μόνο ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων και όχι των όσων έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Φερνάντο Σιμόν, διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 2.8% στις νέες περιπτώσεις, με συνέπεια τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται στα 188.068. Παρόλο πάντως που ο επικεφαλής των επιχειρήσεων επέλεξε αρχικά να μην δώσει συγκεκριμένο αριθμό νεκρών, λέγοντας απλώς ότι θνητότητα από τη νόσο covid-19 εξακολουθεί να βρίσκεται σε διψήφια τιμή (10.5%), πιεζόμενος στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναφερθεί σε άλλες 585 απώλειες ασθενών.

Αρχίσαμε να ζητάμε από τις Αυτόνομες Κοινότητες πιο λεπτομερείς πληροφορίες, αλλά η διαδικασία διαρκεί μερικές ημέρες. Υπάρχει κάποια πιθανή μεταβλητότητα και αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Οι νέες πληροφορίες πρόκειται να δοθούν, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τις συμπεριλάβουμε στους πίνακες“, ισχυρίστηκε και εξήγησε ότι συνεχίζεται η αντιπαραβολή των δεδομένων.

Αυτό που θέλησε ομολογουμένως να υπογραμμίσει ο Σιμόν ήταν πως ότι η εισαγωγή στις ΜΕΘ έχει μειωθεί κατά 1.5%, αυξάνοντας τον αριθμό των όσων έχουν ήδη ιαθεί, οι οποίοι μέχρι την ενημέρωση της Μεγάλης Πέμπτης ήταν 74.797. Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα παγκοσμίως και η τρίτη σε θανάτους. Η αύξηση των τεστ στον πληθυσμό δείχνει πως η κατάσταση αρχίσει να τίθεται υπό μερικό έλεγχο. Μέχρι τις 26 Απριλίου πάντως δεν θα αρθεί κανένα περιοριστικό μέτρο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα