Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος νεκρός από το νέο στέλεχος

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος νεκρός από το νέο στέλεχος
Βρετανοί στην ουρά για εμβολιασμό κατά της Covid-19 2021 Jon Super/AP Photo

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε πως ένας Βρετανός πολίτης έχασε τη ζωή του από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στη Βρετανία σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, καθώς μέχρι πρότινος το νέο στέλεχος ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικό όμως όσοι νοσούσαν από αυτό αντιμετώπιζαν ήπια συμπτώματα.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τουλάχιστον ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από την παραλλαγή Ομικρον κατέληξε, και αυτός ο θάνατος είναι ο πρώτος που έχει καταγραφεί από τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώθηκε και συνεχίζει την επέλασή της σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.

«Δυστυχώς, ναι η Ομικρον έχει ως αποτέλεσμα νοσηλείες και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον ένας ασθενής με Όμικρον πέθανε », είπε ο Μπόρις Τζόνσον επισκεπτόμενος εμβολιαστικό κέντρο στο Πάντινγκτον, θέλοντας να επιταχύνει το πρόγραμμα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid στην Βρετανία, όπου η παραλλαγή εξαπλώνεται με «πρωτοφανείς ρυθμούς», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον σε εμβολιαστικό κέντρο του Λονδίνου 2021 Jeremy Selwyn/Pool Photo via AP

«Νομίζω ότι η ιδέα ότι πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για ηπιότερη μορφή του ιού, πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε κατά μέρος και να παραδεχθούμε τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται στον πληθυσμό. Αρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι είναι να λάβουμε ενισχυτικές δόσεις», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθώντας να προωθήσει την εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης.

Νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό στο τέσσερα εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον στη χώρα. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς να κάνουν το συντομότερο δυνατό την ενισχυτική δόση του εμβολίου, καθώς η χώρα «αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Βρετανοί στην ουρά για εμβολιασμό κατά της Covid-19 2021 Frank Augstein/AP Photo

Την ίδια στιγμή μεγάλες ουρές σχηματίζονταν σήμερα στα κέντρα εμβολιασμού των μεγάλων πόλεων της Αγγλίας μετά την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς όλους τους ενήλικες να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters.

Ουρές είχαν σχηματιστεί στα εμβολιαστικά κέντρα στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία. Επίσης υπήρξαν ζητήματα όσον αφορά την κράτηση ραντεβού διαδικτυακά.

Βρετανοί στην ουρά για εμβολιασμό κατά της Covid-19 2021 Frank Augstein/AP Photo

“Η υπηρεσία κράτησης (ραντεβού) εμβολιασμού κατά της COVID αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση άρα έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα αναμονής”, αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η Εθνική Υπηρεσία Υγείας. “Για όλους τους άλλους που βρίσκονται σε αναμονή, θα τους συνιστούσαμε να ξαναπροσπαθήσουν αργότερα σήμερα ή αύριο”, προσθέτει.

Επίσης δεν ήταν διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

“Συγγνώμη, δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή άλλα διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επίσημη υπηρεσία κρατήσεων της κυβέρνησης. “Προσπαθήστε ξανά αργότερα. Ή, μπορείτε να πάτε πίσω και να προσπαθήσετε αντ’αυτού να κάνετε κράτηση ενός ραντεβού για τεστ”, σημειώνει.

Το “Plan B” του Τζόνσον

Τα μέτρα του Σχεδίου Β της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, ενώ χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε την παραλλαγή Ομικρον, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει αύριο για να εγκρίνει τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η έντονη σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία, η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και η χρήση υγειονομικών πιστοποιητικών σε ορισμένους χώρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με εξέγερση δεκάδων βουλευτών των Τόρις κατά των μέτρων.

Σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα του Τζόνσον προς εκείνους που έχουν την πρόθεση να καταψηφίσουν τα μέτρα, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Αντιμετωπίζουμε παλιρροϊκό κύμα της Ομικρον και αυτά τα μέτρα του Σχεδίου Β είναι σημαντικά για να μας δώσουν την ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε περισσότερες ενισχυτικές δόσεις και να αυξήσουμε την προστασία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα