Μάσκα προσώπου: Πώς να τη φορέσεις σωστά – Οδηγίες χρήσης
Η ορθή εφαρμογή της απλής χειρουργικής μάσκας σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
- 28 Απριλίου 2020 07:22
Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς θα βγούμε από το σπίτι, αλλά ο κορονοϊός, δεν έχει εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη νέα κανονικότητα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, αλλά και σε κάθε χώρο που παρατηρείται συνωστισμός.
Επομένως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το πώς τη φοράμε και πώς τη χρησιμοποιούμε σωστά.
Ο ορθός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ένας. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια
Οδηγίες εφαρμογής
- επιλογή του σωστού μεγέθους
- εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
- εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
- πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
- ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
- αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
- αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
- απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
- εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
- αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας
Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.