Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζήσουν ένα νέο Περλ Χάρμπορ
Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ζήσουν μια από "τις πιο θλιβερές εβδομάδες της ζωής τους", προειδοποίησαν χθες Κυριακή (5/4) οι αρχές των ΗΠΑ. Η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να σπέρνει τον θάνατο, ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
- 06 Απριλίου 2020 13:16
“Αυτή η εβδομάδα θα είναι κάτι σαν το Περλ Χάρμπορ, σαν την 11η Σεπτεμβρίου, μόνον που τώρα αυτό δεν θα εντοπίζεται σε ένα μέρος, θα είναι σε όλη τη χώρα”, προειδοποίησε χθες ο ομοσπονδιακός διευθυντής των υπηρεσιών δημόσιας υγείας Τζερόμ Άνταμς μιλώντας στο δίκτυο NBC.
“Θα είναι μια άσχημη εβδομάδα με μια κλιμάκωση των μακάβριων απολογισμών”, συμπλήρωσε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Covid-19. “Δυσκολευόμαστε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία”, αναγνώρισε.
Παρά τα αυστηρά μέτρα καραντίνας, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περισσότερα από 337.000 κρούσματα νέου κορονοϊού και επικαιροποιούν τον απολογισμό τους ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, είχαν περισσότερους από 1.200 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε μια μέρα, και πλησιάζουν πλέον το όριο των 10.000 νεκρών.
“Αρχίζουμε να βλέπουμε ακτίνες ελπίδας”, έκρινε ωστόσο χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο σε μια ορατή σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν είναι αντιφατικό. “Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα κάποιο όριο, το οποίο θα είναι τρομερό όσον αφορά τους θανάτους, για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα”, δήλωσε.
Υπάρχει εν γένει μια απόκλιση “δύο ως δυόμιση εβδομάδων” μεταξύ της επιβράδυνσης του αριθμού νέων κρουσμάτων και αυτού των θανάτων, διευκρίνισε επίσης ο Φάουτσι, ζητώντας να μην χαλαρώσει η επαγρύπνηση.
“Υπό πίεση”
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της πανδημίας Covid-19, κατέγραψε μόνη της σε μια μέρα σχεδόν 600 θανάτους, αριθμό λίγο χαμηλότερο από τους 630 θανάτους που είχε καταγράψει την προηγουμένη, αλλά “ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να αντλήσουμε συμπεράσματα”, προειδοποίησε ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας Άντριου Κουόμο.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται μάλλον “πολύ κοντά στην κορύφωση” της εμφάνισης νέων κρουσμάτων ή “η κορυφή είναι ίσως ένα υψίπεδο πάνω στο οποίο βρισκόμαστε”, σχολίασε με κάθε επιφύλαξη. Στο μεταξύ, το σύστημα υγείας της Πολιτείας “τελεί υπό πίεση ελλείψει εξοπλισμών και επαγγελματιών σε επαρκή αριθμό”, σημείωσε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο την αποστολή περίπου χιλίων στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συρροής ασθενών στα νοσοκομεία. Οι 325 πρώτοι που έφτασαν την Κυριακή απορροφήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχει η πιο κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο Κουόμο. Οι άλλοι θα σταλούν σε κέντρο διασκέψεων στο Μανχάταν, το οποίο μετατράπηκε από τον στρατό σε γιγάντιο νοσοκομείο με 2.500 κλίνες, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.
Επίσης σχετικά με το στρατιωτικό πλοίο-νοσοκομείο Comfort, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης όπως και το Mercy στο Λος Άντζελες, θα μπορεί εντέλει “να ανοίξει για ασθενείς με Covid-19, αν αυτό καταστεί απαραίτητο”, πρόσθεσε.
“Συνονθύλευμα”
Εκτός από την Νέα Υόρκη, αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πληγεί σφόδρα, όπως η Λουιζιάνα, το Ιλινόι ή το Μίσιγκαν, οι δημοκρατικοί κυβερνήτες των οποίων ζήτησαν χθες ένα ομοσπονδιακό σχέδιο για την εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης.
“Το να μην υπάρχει εθνική στρατηγική για όλη τη χώρα, αλλά ένα συνονθύλευμα που εξαρτάται από κυβερνήτες, δημιουργεί όπως το βλέπω εγώ μια πορώδη κατάσταση για την Covid-19”, έκρινε η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ, την ώρα που 9 Πολιτείες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα των ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα για τον πληθυσμό τους.
“Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα”, πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Ιλινόι Τζέι Πρίτζκερ. “Εναπόκειται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πει σε όλους τους κυβερνήτες να λάβουν περιοριστικά μέτρα”, πρόσθεσε κατηγορώντας τον πρόεδρο Τραμπ για απροθυμία όσον αφορά τη λήψη των μέτρων αυτών, τα οποία είναι δαπανηρά για την οικονομία.
Οι εννέα αυτές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων οι Αϊόβα, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα και Νότια Ντακότα, παράγουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και “δυσκολεύονται να βρουν τα μέσα για να συνεχίσουν να διατρέφουν τη χώρα, αν έχουν έναν πληθυσμό κλεισμένο στο σπίτι”, σημείωσε επίσης ο Αρχίατρος Τζερόμ Άνταμς.
“Αλλά θέλω να τους πω: Δώστε μας έναν μήνα, μια εβδομάδα, ό,τι μπορείτε!”, τους απηύθυνε έκκληση. “Υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να αναλάβει τα βάρη του”, υπογράμμισε.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|