Κορονοϊός – ΟΗΕ: “Ζήτημα ζωής και θανάτου” η εξασφάλιση στέγης σε όλους
"Ζήτημα ζωής και θανάτου" στην άμυνα κατά του κορονοϊού η εξασφάλιση στέγης σε όλους, προειδοποιεί ειδήμων του ΟΗΕ.
- 18 Μαρτίου 2020 16:49
Ειδήμων του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τις χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν πως όλοι οι κάτοικοί τους διαθέτουν κατάλληλη στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, διότι η παράμετρος αυτή αποτελεί “ζήτημα ζωής ή θανάτου”.
“Η κατοικία έχει καταστεί η προκεχωρημένη γραμμή στην άμυνα κατά του κορονοϊού. Σπάνια το θέμα της κατοικίας υπήρξε σε τέτοιο βαθμό ζήτημα ζωής ή θανάτου”, επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Λαϊλά Φάρχα, ειδήμων του ΟΗΕ, που όμως απευθύνεται στις κυβερνήσεις εκφράζοντας τις δικές της απόψεις.
Η Φάρχα κάλεσε τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να βρεθούν άνθρωποι χωρίς στέγη, οι οποίοι δεν θα έχουν κάποιο καταφύγιο την ώρα που όλο και περισσότερα κράτη διατάσσουν σε αυτοπεριορισμό του πληθυσμού τους κατ’οίκον.
“Ανησυχώ ιδιαίτερα για δύο πληθυσμιακές ομάδες: εκείνες που ζούνε σε κέντρα έκτακτης φιλοξενίας, σε καταφύγια για αστέγους και σε προνοιακές στέγες κι εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της εργασίας τους και τις οικονομικές δυσκολίες, που θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια την αδυναμία να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια ή να καταβάλλουν ενοίκια, με αποτέλεσμα τις εξώσεις”, εξηγεί η ίδια στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 1,8 δισεκ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι άστεγοι ή διαμένουν σε ανεπαρκή καταλύματα, συχνά υπερπλήρη, χωρίς πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Η κατάσταση τούτη τους καθιστά ευάλωτους απέναντι στον ιό, διότι επίσης οι άνθρωποι αυτοί συχνά πάσχουν από πολλαπλά και χρόνια νοσήματα. Καθώς ο νέος κορονοϊός έχει σκοτώσει πάνω από 7.800 ασθενείς σε όλον τον κόσμο, οι στατιστικές αποδεικνύουν πως περισσότερο ευάλωτοι σε αυτόν είναι οι ηλικιωμένοι κι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.
“Εκλιπαρώ τα κράτη να λάβουν έκτακτα μέτρα για διασφαλίσουν το δικαίωμα στη στέγαση όλων προκειμένου να τους προστατεύσουν από την πανδημία”, προσθέτει η Φάρχα, προτείνοντας ιδίως να κηρυχθεί μορατόριουμ στις εξώσεις λόγω καθυστέρησης ενοικίων ή μη πληρωμής στεγαστικού δανείου, την αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων από νοσούντες με κορονοϊό και παράταση των χειμερινών αναστολών στις εξώσεις.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση κατά δύο μήνες της αναστολής εξώσεων, στο πλαίσιο της προστασίας χιλιάδων οικογενειών απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|