Κορονοϊός: Πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα

Κορονοϊός: Πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα
Ένας άντρας κρατά πλακάτ διαμαρτυρίας για τους θανάτους στην Αμερική, σε μια συγκέντρωση κοντά στην αίθουσα του Προεδρικού debate, 29 Σεπτεμβρίου 2020, στο Κλίβελαντ. AP

Έχοντας αγγίξει το ένα εκατομμύριο θανάτους, υπολογίζεται ότι κατά τον μήνα Σεπτέμβριο που πολλά κράτη βρίσκονται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 16 δευτερόλεπτα και 340 μέχρι να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 έφτασε το ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις 29 Σεπτεμβρίου, ένα ζοφερό ορόσημο σε μια παγκόσμια πανδημία που βρίσκεται στο δεύτερο κύμα της σε πολλές χώρες.

Η αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από το νέο κορονοϊό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και έχει πλήξει περισσότερους από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Περίπου 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο από ασθένεια που σχετίζεται με την COVID-19 κάθε 24 ώρες, με βάση έναν μέσο όρο από 1 έως 27 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 226 άτομα ανά ώρα ή ένα άτομο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Στο χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου, δηλαδή 90 λεπτά, 340 άτομα πεθαίνουν κατά μέσο όρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ινδία βρίσκονται στην κορυφή αυτής της μακάβριας παγκόσμιας λίστας και αντιπροσωπεύουν οι τρεις μαζί σχεδόν το 45% των παγκόσμιων θανάτων.

Παγκόσμιοι ετήσιοι θάνατοι από κορονοϊό και από άλλες ασθένειες

Σε εννέα μήνες, ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 είναι πλέον διπλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως από την ελονοσία, μια από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες του κόσμου.

Τον μήνα από 27 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν σχεδόν 172.000 αποθανόντες από κορονοϊό, σε σύγκριση με έναν μηνιαίο μέσο όρο 64.000 θανάτων που σχετίζονται με το AIDS.

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, στο Μνημείο για τους 200.000 αποθανόντες από κορονοϊό στις ΗΠΑ, 22 Σεπτεμβρίου 2020 στην Ουάσινγκτον. AP

Ηλικία θυμάτων

Μια έκθεση του Απριλίου από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων της ΕΕ εξέτασε περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις σε 20 χώρες και διαπίστωσε ότι περίπου το 46% όλων των θανάτων ήταν άνω των 80 ετών.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι τα επίσημα στοιχεία πιθανότατα δεν λένε την πλήρη ιστορία, με πολλούς να πιστεύουν ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι έχουν μόνο μερικώς καταγραφεί σε ορισμένες χώρες και οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι.

Ακτιβιστές σκάβουν συμβολικά τάφους στην παραλία Κοπακαμπάνα στην Βραζιλία, διαμαρτυρόμενοι για την διαχείρηση της πανδημίας στην χώρα. AP

Τα θύματα και οι θρησκευτικές τελετές ταφής

Ο υψηλός αριθμός θανάτων έχει οδηγήσει σε αλλαγές στις παραδοσιακές και θρησκευτικές τελετές ταφής σε όλο τον κόσμο.

Στο Ισραήλ, το έθιμο του πλυσίματος των σωμάτων μουσουλμάνων αποθανόντων δεν επιτρέπεται και αντί να τυλίγονται σε ύφασμα, πρέπει να τυλίγονται σε πλαστική σακούλα. Η εβραϊκή παράδοση του Σίβα όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν στο σπίτι των πενθούντων συγγενών για επτά ημέρες έχει επίσης επηρεαστεί , σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ιταλία, Καθολικοί έχουν ταφεί χωρίς κηδείες ή μια ευλογία από ιερέα, ενώ στο Ιράκ, πρώην στρατιώτες, άφησαν τα όπλα τους για να σκάψουν τάφους σε ένα ειδικά δημιουργημένο νεκροταφείο, μαθαίνοντας πώς να πραγματοποιούν χριστιανικές, καθώς και μουσουλμανικές ταφές.
 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα