Κορονοϊός: Πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ιταλίας την επέλαση του ιού
Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής από τον κορονοϊό. Κάτοικοι μίλησαν στο News 24 / 7 και τονίζουν τη σημασία της ψυχραιμίας.
- 29 Φεβρουαρίου 2020 09:13
Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που προς το παρόν έχει μετρήσει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με νέα ενημέρωση των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα συνολικά είναι 888. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι 21 νεκροί και τα άτομα που νόσησαν και αποθεραπεύτηκαν.
Μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της γρίπης στην Ιταλία και τη σειρά κρουσμάτων που ακολούθησαν, το News 24 / 7 μίλησε με κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι και εξήγησαν πως το σημαντικότερο ‘εφόδιο’ σε τέτοιες καταστάσεις είναι η ψυχραιμία.
“Σίγουρα προσέχουμε, αλλά πάντα με ψυχραιμία”
Η Beatrice μένει σε μια επαρχία 2 ώρες έξω από το Μιλάνο. Τονίζει την σημασία της ψυχραιμίας για την διαχείριση της κρίσης.
“Μένω 2 ώρες μακριά από την ‘κόκκινη ζώνη’, εδώ τα πράγματα είναι πιο ήπια. Το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό, καθώς τα μέρη που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι θεωρούνται επικίνδυνα για τη μετάδοση του ιού. Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι, ενώ Πανεπιστήμια παραδίδουν μαθήματα online. Τα εμπορικά κέντρα και τα μπαρ κλείνουν στις 6 (αντί για τις 10 που κλείνουν συνήθως). Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος.
Τώρα όσον αφορά τις μάσκες, οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί. Τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία δεν έχουν πια να πουλήσουν μάσκες.
Μάλιστα, υπάρχει μια περιοχή με κινεζικά μαγαζιά κι’ αυτά έχουν τεράστια αποθέματα. Όμως όλοι φοβούνται να πάνε εκεί να ψωνίσουν, είναι αστείο. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα ράφια των σούπερ μάρκετ κυριολεκτικά άδειασαν.
Αλλά τέτοιες περιστάσεις απαιτούν ψυχραιμία. Εμείς ούτε τρέξαμε να ψωνίσουμε για την ‘αποκάλυψη’, ούτε φοράμε μάσκες. Σίγουρα προσέχουμε, αλλά πάντα στα λογικά πλαίσια”.
“Αδειάζουν τα φαρμακεία χωρίς λογική”
Η Giulia, είναι κάτοικος της Τοσκάνης και αυτή την περίοδο εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο στην Umbria. “Η κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι καλή αλλά κυρίως εξαιτίας της αντίδρασης των ανθρώπων. Είναι αλήθεια ότι στη Βόρεια Ιταλία αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Φλορεντία.
Οι αγορές και τα φαρμακεία επίσης αδειάζουν αλλά αυτό δεν έχει καμία λογική. Αν σκεφτείς πόσοι άνθρωποι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και θα κινδύνευαν ούτως ή άλλως από μια οποιαδήποτε γρίπη. Δεν θέλω να γίνομαι κυνική αλλά αληθεύει”.
“Μένω σε ένα μικρό χωριό στην Τοσκάνη και δουλεύω σε ένα ξενοδοχείο στην Umbria, ως ρεσεψιονίστ. Η περιοχή εδώ ακόμα είναι ‘ασφαλής’, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα κρούσματα κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά έχουμε πολλές ακυρώσεις. Αυτό που κυρίως με ανησυχεί είναι τα οικονομικά προβλήματα που θα ακολουθήσουν”.
Ο Covid-19, ο ιός που έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και όπως και στην Ιταλία το ζητούμενο πλέον είναι η ψυχραιμία.