Κορονοϊός: Πώς προτείνουν οι ειδικοί να αντιμετωπίσετε το άγχος από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Κορονοϊός: Πώς προτείνουν οι ειδικοί να αντιμετωπίσετε το άγχος από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον
Άγχος Unsplash

Η νέα παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί και πάλι ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον. Ποιές είναι οι συμβουλές των ειδικών για το πώς να αντιμετωπίσετε την νέα κατάσταση.

Η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ξεκίνησε από την Μποτσουάνα της Αφρικής, είναι η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού, που εντοπίστηκε από τον ΠΟΥ και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με το buzzfeed, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα απελπισίας και πάλι στον κόσμο, με πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άγχος, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί για το μέλλον.

Ειδικοί προτείνουν μερικές συμβουλές για το πως είναι δυνατό να αντιπετωπιστεί το άγχος και ο πανικός που προκαλείται από τις κακές ειδήσεις που κατακλύζουν, τον τελευταίο καιρό, τα social media.

Οι συμβουλές των ειδικών για να ξεπεράσετε το άγχος που προκαλέι η μετάλλαξη Όμικρον

1. Ακούστε τον ευατό σας, προσπαθήστε να καταλάβετε πόσο σας επηρεάζει

Το πρώτο πράγμα που προτείνουν οι ειδικοί είναι να ακούσετε τον ευατό σας, καθώς ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε κάθε κατάσταση, χωρίς να υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Μπορεί να νιώθετε άγχος, φόβο, ενόχληση, άρνηση.

Σχεδόν κάθε συναισθηματική αντίδραση είναι φυσιολογική και βοηθά να έχετε επίγνωση του πώς νιώθετε, για να αντιπετωπίσετε την κατάσταση, χωρίς να επηρεαστεί η συμπεριφορά σας προς τους άλλους ανθρώπους. “Να θυμάστε να μην κρίνετε τους άλλους αν δεν νιώθουν όπως εσείς για μια κατάσταση”, δηλώνει ο Matskevich, ο οποίος είναι ψυχολόγος, στο Buzzfeed.

2. Εστιάστε σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, υπάρχουν πολλά που είναι εκτός του ελέγχου μας, και αυτά περιλαμβάνουν νέες παραλλαγές COVID-19, προσπαθήστε να εστιάσετε στα πράγματα που είναι στον έλεγχό σας.

Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάζετε σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και σας βοηθούν, όπως να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, να εμβολιάζεστε και να προγραμματίζετε το εμβόλιό σας.

3. Να παρατηρείτε τι μπορεί να σας προκαλεί άγχος

Ο Matskevich συνιστά να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις σας στα ερεθίσματα σας και να αλλάζετε το πρόγραμμά σας και τις συνήθειές σας αν κάτι βλέπετε πως σας προκαλεί άγχος.

Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε πως ορισμένοι άνθρωποι, που είχαν εγγραφεί αρχικά σε κάποιο newsletter ή σε κάποια εφαρμογή που τους ενημέρωνε για τα νέα σχετικά με τον κορονοϊό, είχαν αυξημένο άγχος. Να αποφέυγετε να διαβάζετε συνεχώς ειδήσεις αν σας προκαλεί πανικό, δεν υπάρχει λόγος να είστε ατελέιωτές ώρες πάνω από το κινητό σας.

4. Αποφύγετε την καταστροφολογία

Καταστροφολογία είναι το να φαντάζεται κανείς το πιο ακραίο και χειρότερο δυνατό σενάριο σε κάθε δεδομένη κατάσταση. Για παράδειγμα, αν κάποιος πονάει και αυτόματα σκέφτεται πως έχει καρκίνο ή αν τσακώνεται με το σύντροφό του και υποθέτει πως θα χωρίσει.

Αν παρατηρήσετε πως κάνετε καταστροφικές σκέψεις, προσπαθείστε να βγείτε από αυτό το κακό σενάριο, κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε γιατί κάνετε αυτή τη σκέψη και αν είναι πραγματικά λογική.

5. Επιλέξτε μια καλή δραστηριότητα που σας αρέσει

Μπορείτε να αποσπάσετε προσωρινά την προσοχή σας παρακολουθώντας μια εκπομπή, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας κάποια δραστηριότητα για να απομακρύνετε το μυαλό σας από τις ειδήσεις.

Ο Matskevich συνιστά στους ανθρώπους να επιλέγουν μια δραστηριότητα εκτός της εργασίας τους που είναι ευχάριστη για τους ίδιους. “Το να κάνεις κάτι που σου δίνει κίνητρο και είναι ευχάριστο είναι πραγματικά σημαντικό”, δηλώνει.

6. Μιλήστε με άλλους ανθρώπους

Είναι ίσως πιο σημαντικό από ποτέ να συνδέεστε με άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς. “Η μοναξιά πραγματικά πληγώνει τους ανθρώπους”, σύμφωνα με τον Matskevich.

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι ή υπερβολικά ανήσυχοι για αυτό, μιλήστε με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους, ώστε να μην αισθάνεστε ότι είστε μόνοι και απομονωμένοι. Πιθανότατα θα δείτε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο με εσάς.

7. Φροντίστε τον ευατό σας

Είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε καλά, να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα ή να κάνετε οτιδήποτε υγιεινό και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ο εθελοντισμός ή το να κάνετε κάτι αλτρουιστικό.

8. Ζητήστε βοήθεια

Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθά αρκετά, οι ειδικοί συνιστούν να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας .

“Αν κάποιος κλείνεται στις σκέψεις του τόσο πολύ που δεν είναι σε θέση να συναναστραφεί με άλλο κόσμο ή δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό”, δηλώνει ο Matskevich.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα