Κορονοϊός: Το πρώτο γνωστό κρούσμα ήταν πωλητής σε αγορά της Γουχάν

Κορονοϊός: Το πρώτο γνωστό κρούσμα ήταν πωλητής σε αγορά της Γουχάν
Εργαζόμενος με προστατευτική στολή στην αγορά της Γουχάν 2021 Ng Han Guan, File/AP Photo

Νέα ανάλυση έρχεται να ανατρέψει την έρευνα του ΠΟΥ, πως ο πρώτος γνωστός ασθενής με κορονοϊό ήταν ένας πωλητής στη μεγάλη αγορά ζώων της Γουχάν και όχι ένας λογιστής που έμενε μίλια μακριά από αυτή.

Σε μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών στη μεγάλη αγορά ζώων της Γουχάν στην Κίνα φαίνεται  ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, σύμφωνα με μία τελευταία ανάλυση, που έρχεται να ανατρέψει την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τα πρώτα κρούσματα Covid στην Κίνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Science, θα ρίξει φως στο εάν τελικά η πανδημία ξεκίνησε από τους πάγκους της Γουχάν ή εάν υπήρξε διαρροή σε κάποιο εργαστήριο της κινεζικής πόλης.

Συνδυάζοντας τα επιστημονικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη Γουχάν, ο επιστήμονας Michael Worobey, κορυφαίος ειδικός στην ανίχνευση της εξέλιξης των ιών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αντιμετώπισε αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας και υποστήριξε πως βάσει των δεσμών της πωλήτριας με τη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan, καθώς και μια νέα ανάλυση των πρώτων συνδέσεων των νοσηλευόμενων ασθενών με την αγορά, υποδηλώνουν έντονα ότι η πανδημία ξεκίνησε από εκεί.

Η αγορά Huanan στην Γουχάν Dake Kang/AP Photo, File


«Σε αυτήν την πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», είπε ο Worobey. «Γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο αν η επιδημία δεν ξεκίνησε από την αγορά».

Η “λάθος” ημερομηνία και τα συμπτώματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο

Προς τα τέλη του Δεκέμβρη 2019 οι γιατροί στα νοσοκομεία της Γουχάν παρατήρησαν μυστηριώδη κρούσματα πνευμονίας σε άτομα που εργάζονταν στη αγορά θαλασσινών της Huanan, έναν υγρό και χωρίς επαρκή αερισμό χώρο, όπου πωλούνταν θαλασσινά, πουλερικά, κρέας και άγρια ζώα. Στις 30 Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας είπαν στα νοσοκομεία να αναφέρουν τυχόν νέα κρούσματα που συνδέονται με την αγορά, κάτι που σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες οδήγησε τους γιατρούς να παραβλέψουν άλλες περιπτώσεις χωρίς τέτοιους δεσμούς με την αγορά.

Φοβούμενοι την επανάληψη του SARS, που εμφανίστηκε από τις κινεζικές αγορές ζώων το 2002, οι Κινέζοι αξιωματούχοι διέταξαν να κλείσει η αγορά Huanan και οι αστυνομικοί της Γουχάν την έκλεισαν την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο παρά την άμεση επέμβαση των αρχών, τα κρούσματα είχαν πολλαπλασιαστεί.

Οι αρχές της Γουχάν δήλωσαν στις 11 Ιανουαρίου 2020 ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν στις 8 Δεκεμβρίου και τον Φεβρουάριο ταυτοποίησαν τον πρώτο ασθενή κάτοικο της Γουχάν με το επώνυμο Τσεν, ο οποίος αρρώστησε στις 8 Δεκεμβρίου, παρ’ όλο που δεν είχε καμία σχέση με την αγορά.

Η αγορά Huanan στη Γουχάν Ng Han Guan/AP Photo


«Στην αρχή, υποθέσαμε ότι η αγορά θαλασσινών μπορεί να έχει τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε τον Μάιο του 2020 ο Γκάο Φου, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας , σύμφωνα με το China Global Television Network. «Αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι η αγορά είναι ένα από τα θύματα».

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ερευνητές που επιλέχθηκαν από τον ΠΟΥ, μετακύ αυτών και ο Peter Daszak, επισκέφθηκαν την Κίνα και πήραν συνέντευξη από έναν λογιστή που φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου. Η σημαντική έκθεσή τους τον Μάρτιο του 2021 τον ταυτοποίησε ως το πρώτο γνωστό κρούσμα. “Η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος”, παραδέχθηκε ο Peter Daszak, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ.

Ομάδα ερευνητών του ΠΟΥ επισκέπτονται την αγορά Huanan Ng Han Guan/AP Photo


Τα συμπτώματα όμως του λογιστή ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου και όχι στις 8 Δεκεμβρίου όπως είχε αναφερθεί αρχικά, με τη σύγχυση να προκαλείται τελικά λόγω ενός οδοντιατρικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο 41χρονος άνδρας.

Η ομάδα του ΠΟΥ δεν ρώτησε ποτέ τον λογιστή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων του, αντίθετα, τους δόθηκε η ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου από γιατρούς από το νοσοκομείο Hubei Xinhua, οι οποίοι χειρίστηκαν άλλες πρώτες περιπτώσεις, αλλά δεν φρόντισαν τον κ. Chen.

Για τους ειδικούς του ΠΟΥ η συνέντευξη με τον λογιστή οφήγησε τελικά σε αδιέξοδο, καθώς εκείνος δεν είχε εμφανείς δεσμούς με τις αγορές ζώων, εργαστήριο ή κάποια μαζική συγκέντρωση. Τους είπε ότι του άρεσε να περνά χρόνο στο Διαδίκτυο και να κάνει τζόκινγκ και ότι δεν ταξίδευε πολύ.

Εάν η ομάδα είχε αναγνωρίσει την πωλήτρια θαλασσινών ως το πρώτο γνωστό κρούσμα, θα ζητούσε άμεσα απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως για παράδειγμα σε ποιον πάγκο εργαζόταν και από πού προέρχονταν τα προϊόντα της.

Ερωτηθείσα για την περίπτωση του κ. Chen, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είπε ότι στηρίζεται στα σχόλια του Liang Wannian, επικεφαλής της κινεζικής πλευράς της έρευνας ΠΟΥ-Κίνας, ο οποίος ηγήθηκε της συνέντευξης με τους γιατρούς του νοσοκομείου Hubei Xinhua. Ο κ. Liang είπε σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ότι το πρώτο κρούσμα Covid εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου και «δεν ήταν συνδεδεμένο» με την αγορά Huanan.

Τελικά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Worobey, το πρώτο κρούσμα φαίνεται πως τελικά ήταν μια γυναίκα ονόματι Wei Guixian, η οποία εμφάνισε συμπτώματα γύρω στις 11 Δεκεμβρίου. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο The Paper, η κ. Wei ανέφερε πως τα συμπτώματα ξεκίνησαν στις 11 Δεκεμβρίου και είπε στη Wall Street Journal ότι άρχισε να αισθάνεται άρρωστη στις 10 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση ΠΟΥ-Κίνας απαριθμούσε ένα κρούσμα της 11ης Δεκεμβρίου συνδεδεμένο με την αγορά.

Η αγορά Huanan στη Γουχάν Dake Kang/AP Photo


Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα