Κοτζιάς: Φυσιολογικό κράτος χωρίς αποικιοκρατικά κατάλοιπα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές για το Κυπριακό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε την ελληνική πρόταση για κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Για θετική ατμόσφαιρα μίλησε ο Έιντε
- 28 Ιουνίου 2017 18:10
Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επαφές και οι συζητήσεις στο Κρανς-Μοντανά της Ελβετίας, για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, η πρωινή συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα. Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ο οποίος μίλησε τελευταίος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για τις προσπάθειες επίλυσης προβλήματος και αναφέρθηκε στην ιστορία που δεν πρέπει να εγκλωβίσει ως φυλακή τους συμμετέχοντες αλλά να λειτουργήσει ως σχολείο.
Το κύριο ζήτημα όπως τόνισε είναι να απαντηθεί το ερώτημα «τι κράτος θέλουμε», υπογραμμίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα που είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα, τη στιγμή που όλα αυτά τα εγγυητικά καθεστώτα έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως.
Πρόσθεσε, ότι στους Τουρκοκύπριους πρέπει αποδοθούν τα περισσότερα δυνατά δικαιώματα και στους ΕΚ να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε επίσης την ελληνική πρόταση για κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων και πως στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών.
Συμπλήρωσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι “πρέπει να συμφωνήσουμε ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα”, προσθέτοντας “το οξύμωρο της συμμετοχής στο μηχανισμό αυτό παρακολούθησης των χωρών που μέχρι σήμερα ήταν εγγυήτριες δυνάμεις. Ο κριτής”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, “δεν μπορεί να είναι και κρινόμενος”.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία έχει χωριστή συνάντηση με τον κ. Έιντε, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις και με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις.
Για «θετική ατμόσφαιρα», έκαναν λόγο από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ.
«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν υπογράμμιζε τη «θετική ατμόσφαιρα» και μια «αξιοσημείωτα θετική στάση».
Στη διάσκεψη, συμμετέχουν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπεν Μπαθ Έιντε, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, η βρετανική αντιπροσωπεία υπό τον Τζόναθαν Αλεν και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τιμμερμανς, ενώ στη διμερή συνάντηση που προηγήθηκε ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η διάσταση απόψεων.