Κουνούπια βρέθηκαν θετικά σε δυνητικά θανατηφόρο ιό

Κουνούπια βρέθηκαν θετικά σε δυνητικά θανατηφόρο ιό
Koυνούπια στο Κονέκτικατ βρέθηκαν θετικά σε ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών (eastern equine encephalitis -ΕΕΕ), ιογενή νόσο των αλόγων και των μουλαριών που ωστόσο, επηρεάζει πουλιά, ερπετά και ανθρώπους. shutterstock

Κουνούπια στο Κονέκτικατ βρέθηκαν θετικά στην ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών, ιός που αν μπει στο ανθρώπινο αίμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα υγείας και θάνατο.

Οι υγειονομικές αρχές του Κονέκτικατ ενημέρωσαν τους κατοίκους στα νοτιοανατολικά της πολιτείας πως θα πρέπει να προφυλάσσονται από κουνούπι που μπορεί να μεταδώσει την ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών (eastern equine encephalitis -ΕΕΕ), ιογενή νόσο των αλόγων και των μουλαριών που ωστόσο, επηρεάζει πουλιά, ερπετά και ανθρώπους.

Πρόκειται για επικίνδυνη μόλυνση που προκαλείται από ιό, ο οποίος εισέρχεται στο ανθρώπινο αίμα με το δάγκωμα του μολυσμένου κουνουπιού. Είναι σπάνια, εν τούτοις έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο. 

Στα συμπτώματα ανήκουν ο πονοκέφαλος, η υπνηλία, η εφίδρωση και η ψυχική σύγχυση. Οι ασθενείς μπορούν να πεθάνουν από δύο έως 10 μέρες, αφότου ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Οι άνθρωποι άνω των 50 χρόνων και κάτω των 15 έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά. Δεν υπάρχει εμβόλιο.

Τα τεστ που έγιναν από το Connecticut Agricultural Experiment Station έδειξαν πως τα μολυσμένα κουνούπια ήταν είδη από αυτά που δαγκώνουν πουλιά και μαστοφόρα ζώα. Μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Ο επιδημιολόγος Philip M. Armstrong είπε στη USA Today πως “πρόκειται για απρόβλεπτο ιό που διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Τα περισσότερα χρόνια τον εντοπίζουμε στα κουνούπια, εν τούτοις εξάρσεις παρατηρούνται μια φορά κάθε πέντε χρόνια στο Κονέκτικατ. Την τελευταία φορά που συνέβη μια ήταν το 2019, όταν ασθένησαν 4 άνθρωποι και πέθαναν τρεις, στα ανατολικά”. Περίπτωση ασθενούς με ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών κατεγράφη φέτος και στο Νιου Τζέρσι, στις 23 Νοεμβρίου. Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα