Κρεμλίνο: Πώς εξήγησε την επίθεση κατά Ισραηλινών σε ρωσικό αεροδρόμιο

Διαβάζεται σε 3'
Κρεμλίνο: Πώς εξήγησε την επίθεση κατά Ισραηλινών σε ρωσικό αεροδρόμιο
X

Το Κρεμλίνο αποδίδει σε “εξωτερική παρέμβαση” το κυνήγι όχλου κατά Ισραηλινών σε ρωσικό αεροδρόμιο. Προσωρινή ανακατεύθυνση των πτήσεων από το Τελ Αβίβ στη Μαχατσκαλά ανακοίνωσαν οι αρχές

Σε “εξωτερική παρέμβαση” ισχυρίζεται ότι οφείλεται η εισβολή όχλου την Κυριακή σε αεροδρόμιο του Νταγκεστάν αναζητώντας Εβραίους επιβάτες από το Ισραήλ το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Reuters, στην καθημερινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι “κακοπροαίρετοι” χρησιμοποίησαν ευρέως διαδεδομένες εικόνες από τα δεινά στη Γάζα για να ξεσηκώσουν τον κόσμο στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή του βόρειου Καυκάσου.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε την προέλευση αυτής της “παρέμβασης”, όμως ο ηγέτης του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ δήλωσε νωρίτερα, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, πως οι ταραχές οργανώθηκαν από το ουκρανικό έδαφος καθώς μαίνεται η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό στη Μαχατσκάλα, εκ των οποίων δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι εννέα αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί. Εξήντα άτομα συνελήφθησαν αργότερα, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Το Tass αναφέρει ότι μετά τα γεγονότα στη Μαχατσκάλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιήσει συνάντηση για να “συζητήσει τις προσπάθειες της Δύσης να διασπάσει τη ρωσική κοινωνία”.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Πεσκόφ λέγοντας ότι “ο Πούτιν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αντιπροσωπευτική συνάντηση σήμερα περίπου στις 19:00 ώρα Μόσχας και να συζητήσει τις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να διασπάσει τη ρωσική κοινωνία. Θα πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής συζήτηση”.

Ο Πεσκόφ είπε ότι θα παραστούν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρώσων ορθοδόξων, ο Πατριάρχης Κύριλλος, εκτίμησε σήμερα πως η εισβολή του όχλου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά ήταν “μια προσπάθεια να σπείρει τη διχόνοια” μεταξύ των μουσουλμάνων και των Εβραίων της Ρωσίας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

“Θεωρώ πως αυτό που συνέβη ήταν μια προσπάθεια να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Εβραίους της Ρωσίας, που διατηρούν καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας εδώ και αιώνες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Πατριάρχης Κύριλλος, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικής κυκλοφορίας Rosaviatsiya ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ στη Μαχατσκαλά και τη Μινεράλνιγε Βόντι, που βρίσκονται και οι δύο στον κυρίως μουσουλμανικό ρωσικό Βόρειο Καύκασο, θα ανακατευθύνονται προσωρινά σε άλλες πόλεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως 60 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την εισβολή αντιισραηλινού όχλου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά στο Νταγκεστάν την Κυριακή κατά την άφιξη αεροπλάνου από το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα