Κρίση στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον – Απέρριψε το αίτημα για τηλεφωνική επικοινωνία ο Πούτιν

Κρίση στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον – Απέρριψε το αίτημα για τηλεφωνική επικοινωνία ο Πούτιν
Ο Μπόρις Τζόνσον κατά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο με προορισμό το Κίεβο AP

Χαμένη ευκαιρία του Μπόρις Τζόνσον να παίξει η Βρετανία ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις η αποτυχία συνομιλίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τη Δευτέρα. Τι αναμένεται να δηλώσει από την Ουκρανία.

Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο συναντήσεων σε ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της.

Θέλοντας να τοποθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ισχυρή διπλωματική θέση, ο Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να έχει αυστηρές συνομιλίες με τον ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα, κάτι που εξελίσσεται σε “φιάσκο” για τον Τζόνσον, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η χαμένη ευκαιρία του Τζόνσον να παίξει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις

Η ομάδα του Βρετανού πρωθυπουργού, προσπάθησε να καθυστερήσει την κλήση για σήμερα, καθώς ο Τζόνσον βρισκόταν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση – ζητώντας συγγνώμη για το σκάνδαλο σχετικά με τα πάρτι που ξέσπασαν στο lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι μπορεί να συμφωνηθεί μια άλλη ημερομηνία για να συνομιλήσουν οι δύο ηγέτες.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Τζόνσον είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζόνσον και του Πούτιν, η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες, Δευτέρα, θα μπορούσε να γίνει σήμερα.

Η επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο και οι παράλληλες συναντήσεις

Ο Τζόνσον αναμένεται να δεσμευτεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στο Κίεβο ότι θα υποστηρίξει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλει η Δύση για να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή. Η Μόσχα αρνείται ότι υπάρχουν αποδείξεις πως σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, μια σειρά από συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα συναντήσει τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα καθώς επίσης και οι Μπόρις Τζόνσον και Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θα προχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα