Κρίσιμες συνομιλίες για το Κόσοβο
Οι ηγέτες της Σερβίας και των Αλβανών του Κοσόβου επιστρέφουν μετά από καιρό στη Βιέννη για νέες συνομιλίες για το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου
- 30 Αυγούστου 2007 10:17
Η τρόικα για το Κόσοβο άρχισε σήμερα στη Βιέννη συνομιλίες με την ηγεσία των Κοσοβάρων πριν συναντηθεί με τους σέρβους αντιπροσώπους στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της επαρχίας. Αυτές οι χωριστές συναντήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν όλη την ημέρα στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, διεξάγονται από την τρόικα στην οποία συμμετέχουν ο απεσταλμένος της ΕΕ, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο Αμερικανός Φρανκ Ουίσνερ και ο Ρώσος Αλεξάντρ Μποτσάν-Χαρτσένκο.
Η Μόσχα, σύμμαχος του Βελιγραδίου, απέρριψε στο Συμβουλιο Ασφαλείας το σχέδιο του αντιπροσώπου του ΟΗΕ, του Φινλανδού Μάρτι Αχτισάαρι, που προβλέπει την ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση της σερβικής αυτής επαρχίας που κατοικείται σε ποσοστό 90% από Αλβανούς.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν πρότεινε την 1η Αυγούστου να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για 120 ημέρες για να επιχειρηθεί η εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα συναντήθηκε σήμερα το πρωί με μια αντιπροσωπεία Κοσοβάρων αποτελούμενη από τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου, τον πρωθυπουργό Αγκίμ Τσέκου και τον προεδρο του κοινοβουλίου Κόλι Μπερίσα, καθώς και από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Ο Ίσινγκερ εξέφρασε πριν από την έναρξη της συνάντησης την “αισιοδοξία” του για τις σημερινές συνομιλίες διευκρινίζοντας πως η τρόικα επιδιώκει να διαπιστώσει αν υπάρχει από τα δύο μέρη “βούληση για πολιτική λύση”. Η τρόικα, η οποία θα υποβάλει στις 10 Δεκεμβρίου μια έκθεση στον Μπαν Κι-Μουν, υπογράμμισε πως δεν θα κάνει νέες προτάσεις, αλλά θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση στην οποία θα συναινέσουν ενδεχομένως το Βελιγράδι και η Πρίστινα.
Ο Τσέκου απέκλεισε πάντως οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου Αχτισάαρι. ” Δεν υπάρχει τίποτε να διαπραγματευτούμε σχετικά με το καθεστώς. Για μας το ζήτημα αυτό έχει ρυθμιστεί“, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης προς τους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως “περιμένει από την Τρόικα να καταλάβει αυτή τη θέση” και να συνεισφέρει στην εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι.
Η Σερβία, η οποία εκπροσωπείται στη Βιέννη από τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς και τον υπουργό αρμόδιο για το Κόσοβο Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς, έχει από την πλευρά της απορρίψει επισήμως το σχέδιο αυτό. Από την ΕΕ, η οποία ήταν ως τώρα ενωμένη στην υποστήριξη του σχεδίου Αχτισάαρι, ακούστηκαν αυτή την εβδομάδα διαφορετικές φωνές για το θέμα. Η Γερμανία και η Κροατία υπενθύμισαν χθες την πλήρη υποστήριξή τους στο σχέδιο, όμως η Ολλανδία έθεσε ένα θέμα-ταμπού: τη δυνατότητα της διχοτόμησης του Κοσόβου ανάμεσα στις περιοχές στις οποίες ζούν κυρίως Σέρβοι (βορράς) και στις αλβανικές.
“Αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, και αν είναι μια λύση που μπορεί να λειτουργήσει, τότε μπορώ να δεχθώ τη διχοτόμηση, αλλά αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ”, δήλωσε στο Βελιγράδι ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν. Η επιλογή αυτή, την οποία ο Τσέκου χαρακτήρισε χθες “κίνδυνο για την περιοχή”, αποκλείστηκε πάντως από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα. Ο Ίσινγκερ απέκλεισε επίσης οποιοδήποτε ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα αυτό.
(Πηγή: ΑΠΕ)