Λαγκάρντ: Μύθος ότι το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο και απάνθρωπο

default image

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει αισιόδοξη για μια συμφωνία με την Ελλάδα, αν και όπως υποστηρίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση με την εκλογή της περιέπλεξε την πορεία του προγράμματος όταν αποκήρυξε το προηγούμενο πρόγραμμα

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απαιτεί όχι μόνον μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ίδιας της χώρας, αλλά επίσης βήματα από Ευρωπαίους πιστωτές για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται σήμερα από το γαλλικό περιοδικό Challenges.

Στην ίδια συνέντευξη, για την οποία το περιοδικό αναφέρει πως δόθηκε στις 18 Ιουνίου, η Λαγκάρντ προσθέτει πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και πως τα σχέδια αυτά δεν μπορεί να οικοδομηθούν μόνο και μόνο πάνω σε υποσχέσεις για περισσότερα φορολογικά έσοδα. “Δεν μπορείς να οικοδομήσεις ένα πρόγραμμα μόνο πάνω στην υπόσχεση ότι θα βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων, όπως ακούγαμε τα πέντε τελευταία χρόνια, με πολύ λίγα αποτελέσματα”, δήλωσε στο περιοδικό.

Ο δημοσιογράφος την καλεί να σχολιάσει το χαρακτηρισμό του Αλέξη Τσίπρα για “εγκληματικές ευθύνες” του ΔΝΤ και ανέφερε πως “οι προσβολές δεν βοηθούν στην πρόοδο της συζήτησης και δεν θέλω να μπω σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση”. Βέβαια, εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως η κα. Λαγκάρντ είχε επιτεθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως “πρέπει επιτέλους να μπούμε σε μια συζήτηση με ενηλίκους”. “Ακούω αυτό το μύθο για ένα ΔΝΤ αδιάλλακτο και απάνθρωπο. Αλλά αν αυτό το Ταμείο έλυσε κρίσεις στον κόσμο εδώ και 70 χρόνια, είναι επειδή βασίζεται στους νόμους. Χωρίς κανόνες, επικρατεί ο νόμος του ισχυρού” συμπληρώνει η Γαλλίδα πολιτικός που λίγο παρακάτω στην ίδια συνέντευξη παραδέχεται πως το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη (που υποθέτουμε πως δεν ακολουθούσαν του κανόνες) τονίζοντας πάντως πως “είναι υγιές ένας θεσμός όπως το ΔΝΤ να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του”.

Άγνωστα εδάφη η επόμενη μέρα ενός Grexit

“Δεν πιστεύω ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Και δεν επιθυμώ ένα Grexit. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα βρισκόμασταν σε άγνωστα εδάφη και αυτό θα σήμαινε κινδύνους”, προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία αναφέρει επίσης πως είναι διαθέσιμη για μια δεύτερη θητεία επικεφαλής του θεσμού.

Όταν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού της επισημαίνουν πως το ΔΝΤ είχε αναγνωρίσει πως οι αρχικές προτάσεις του για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά σκληρές, η Λαγκάρντ απαντά: “Το 2012 το τμήμα ερευνών μας προχώρησε σε μια γενική επανεκτίμηση ορισμένων από τις μακροοικονομικές υποθέσεις του, ιδιαίτερα το μέτρο του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Αποδείχθηκε πως οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές επιβάρυναν περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν την ανάπτυξη. Όμως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αρχικά θα ήταν σε κάθε περίπτωση απαραίτητα. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία”, υποστήριξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα