Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: “Ναι” στη τήρηση της συμφωνίας για το Ιντλίμπ

Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: “Ναι” στη τήρηση της συμφωνίας για το Ιντλίμπ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντησή τους στην Αττάλεια τον Μάρτιο του 2019 AP

Για την διευθέτηση της κρίσης στη Συρία και την κατάσταση στο Ιντλίμπ μίλησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Δευτέρα, συζήτησαν για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία και για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Οι δύο πλευρές σύμφωνα με την ανακοίνωση, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, ενώ συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Σότσι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει ο ταχύτερος διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τα τρομοκρατικά στοιχεία, ο άμεσος τερματισμός των προκλήσεων απέναντι στους αμάχους και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας,

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες πρακτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναλάβουν οι εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αστάνα με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης «επί της γης» και να συμβάλλουν στις προσπάθειες της Συνταγματικής επιτροπής.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι ο μόνο τρόπο για την συνολική επίλυση της συριακής κρίσης είναι πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

“Τον τερματισμό των εχθροπραξιών” μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στην Ιντλίμπ αξιώνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αξίωσε σήμερα «τον τερματισμό των εχθροπραξιών» μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά ανησυχητική αλλαγή στη φύση της σύρραξης».

Πρέπει να υπάρξει «ο τερματισμός των εχθροπραξιών πριν από μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση», επισήμανε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως», καθώς βλέπουμε «ότι αυτή τη στιγμή ο τουρκικός και ο συριακός στρατός βομβαρδίζουν» την περιοχή της Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία διαμήνυσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να προωθηθούν περαιτέρω στην Ιντλίμπ.

Σε διάστημα 2 μηνών, μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη βορειοδυτική Συρία, για να διαφύγουν των επιθέσεων των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της συμμάχου Ρωσίας, εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα