“Λευκή” εκστρατεία στο Περού

default image

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας κομμάτων στο Περού, ενόψει εκλογών. Φήμες για εμπλοκή εμπόρων ναρκωτικών. Τι αποκαλύπτουν έγγραφα που δημοσιοποίησε το Wikileaks

Δύο υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο επικρατέστερος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος πρόεδρος Άλαν Γκαρσία και ανώτατα στελέχη του κόμματος ενός τρίτου υποψηφίου συνδέονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα εγχώριων ΜΜΕ και πληροφορίες των διωκτικών αρχών, με ανθρώπους που διακινούν ναρκωτικά ή καλλιεργούν κόκα.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος, κατά τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, Αλεχάνδρο Τολέδο, αλλά και ο αριστερός εθνικιστής Ογιάντα Ουμάλα, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχουν οποιαδήποτε άμεση σχέση με λαθρέμπορους ναρκωτικών και καλλιεργητές κόκας, κάνοντας λόγο περί ανυπόστατων κατηγοριών.

Όμως ο πρόεδρος Γκαρσία, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ψηφοφορία της 10ης Απριλίου, δήλωσε ότι χωρίς να το υποψιαστεί έλαβε χρήματα στην προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία από ανθρώπους που κατονομάζονται σε έρευνες της αστυνομίας ως κακοποιοί, ενώ η υποψήφια Κέικο Φουχιμόρι είπε ότι μια φορά πήρε χρήματα από ανθρώπους που γνωρίζει πως είχαν “παγιδευτεί” και είχαν κατηγορηθεί άδικα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετούν το Περού στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή φύλλων κόκας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή κοκαΐνης, και παρότι ουδείς εκ των υποψηφίων κατηγορείται ότι δουλεύει για τους λαθρέμπορους ή ότι χρηματοδοτήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα εν γνώσει του, οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει κατακραυγή.

Ήταν σχεδόν βέβαιο, για τους περισσότερους αναλυτές και διπλωμάτες, ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών, που επί χρόνια χρηματοδοτούσαν και φρόντιζαν να εκλέγονται τοπικοί άρχοντες στις περιοχές τους, θα επιδίωκαν να αποκτήσουν επιρροή και στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας. “Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών εμφιλοχωρούν στην πολιτική”, σχολίασε ο Φερνάνδο Ροσπιλιόσι, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Δυτικοί αναλυτές διερωτώνται αν το Περού θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Χιλής, που χαρακτηρίζεται μια από τις πιο “σταθερές” χώρες της Λατινικής Αμερικής, ή μήπως θα μετατραπεί σε δεύτερο Μεξικό – όπου η βία των καρτέλ έχει αυξηθεί εκθετικά.

Η πραγματικότητα μοιάζει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα, αλλά ο κίνδυνος το οργανωμένο έγκλημα να αποκτήσει μεγάλη επιρροή εντείνεται, σύμφωνα με το Ροσπιλιόσι. “Είναι πιθανό οι λαθρέμποροι ναρκωτικών να καθυποτάξουν τους θεσμούς και τους πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για την πάταξή τους. Μπορεί να φτάσουμε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση”, λέει.

Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τουλάχιστον τρία διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μέσω του ιστοτόπου WikiLeaks, ανησυχούν για την επιρροή των λαθρέμπορων ναρκωτικών στο Περού.

Οι τρεις κύριοι υποψήφιοι κάνουν σκληρές τοποθετήσεις για το θέμα. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη ναρκω-πολιτική και στο ναρκω-κράτος να εισβάλλουν στην εθνική μας επικράτεια”, δήλωσε ο Ουμάλα αυτή την εβδομάδα. Ο Τολέδο, που προηγείται κατά τις δημοσκοπήσεις, είχε φωτογραφηθεί σε έναν ιππικό όμιλο με τον Μανουέλ Σάντσες Παρέδες, μέλος μιας οικογένειας σε βάρος της οποίας η αστυνομία διεξάγει έρευνα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Δηλώνει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει και ότι η προβολή της “σύντομης συνάντησης” με τον Παρέδες το 2006 εντάσσεται σε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησής του.

Η Φουχιμόρι λέει ότι το 2006, όταν διεξήγε εκστρατεία για να εκλεγεί στο Κογκρέσο, είχε λάβει 10.000 δολάρια από δύο γυναίκες ο πατέρας των οποίων φυλακίστηκε το 1993 για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Έκτοτε φυλακίστηκαν και οι δύο γυναίκες. Η υποψήφια κάνει λόγο περί κυνηγιού μαγισσών. “Για εμένα, όλοι είναι αθώοι”, είπε.

Ο πρόεδρος Γκαρσία επέστρεψε 5.000 δολάρια που είχε λάβει το 2006, στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία, από δικηγόρο που δουλεύει για την οικογένεια Σάντσες Παρέδες. Λέει ότι δεν γνώριζε από πού προερχόταν το ποσό και δεν έχει κανένα δεσμό με την οικογένεια. Μετά την εκλογή του ο Γκαρσία διέταξε να αρχίσει έρευνα σε βάρος της οικογένειας, που όμως, λένε επικριτές του, ελάχιστη πρόοδο έχει σημειώσει.

“Δεν μπορείς να αγοράσεις τη συνείδηση του Άλαν Γκαρσία με αυτό το ποσό, ούτε με 5 εκατομμύρια δολάρια”, είπε ο πρόεδρος στην εφημερίδα Ελ Κομέρσιο, διαβεβαιώνοντας ότι το Περού δεν κινδυνεύει από τα καρτέλ. “Ένα ναρκοκράτος σχηματίζεται όταν οι βασικές εξουσίες καταλαμβάνονται από τα λόμπι. Δόξα σοι ο Θεός, αυτό δε συμβαίνει εδώ”, υποστήριξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα