Λευκορωσία: Φυλάκιση 11 ετών στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Κολεσνίκοβα
Δικαστήριο καταδίκασε σε 11ετή ποινή κάθειρξης την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα.
- 06 Σεπτεμβρίου 2021 22:00
Η Μαρία Κολεσνίκοβα, από τους ηγέτες των μαζικών περσινών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, καταδικάσθηκε τη Δευτέρα (06/09) σε κάθειρξη 11 ετών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta και η Λευκορωσική αντιπολίτευση.
Εναντίον της Κολεσνίκοβα και ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Μαξίμ Ζνακ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξτρεμισμό και για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.
Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολσενίκοβα τις χαρακτήρισε “παράλογες”. Ο Ζνακ καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης.
Η 39χρονη Κολεσνίκοβα, η οποία μετέχει στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020, αφού έσκισε το διαβατήριό της για να αποτρέψει προσπάθεια να την απελάσουν στην γειτονική Ουκρανία.
Η πρώην μουσικός και μετέπειτα πολιτικός αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, τον Αύγουστο του 2020.
Ο Λουκασένκο, ο οποίος αρνείται την εκλογική νοθεία, βρίσκεται στην εξουσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από το 1994 και έχει υποστεί νέες κυρώσεις από την Δύση έπειτα από τη βίαιη καταστολή των αντιπάλων του.
Πλάνα που πρόβαλε το Λευκορωσικό δίκτυο Sputnik δείχνουν την Κολεσνίκοβα με τον Ζνακ μέσα σε ένα γυάλινο κλωβό ενόψει της ετυμηγορίας. Η Κολεσνίκοβα φαίνεται να υψώνει τα χέρια της έχοντας περασμένες τις χειροπέδες για να σχηματίσει μια καρδιά (το σήμα κατατεθέν της) και να χαμογελάει προς τις κάμερες.
“Η Μαρία και ο Μαξίμ είναι οι ήρωες για τους Λευκορώσους. Το καθεστώς θέλει να τους δούμε να συνθλίβονται και να εξαντλούνται. Αλλά κοιτάξτε, χαμογελάνε και χορεύουν”, έγραψε στο Twitter η άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η αυτοεξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
“Γνωρίζουν, θα τους απελευθερώσουμε πολύ νωρίτερα από αυτά τα 11 χρόνια. Οι όροι τους δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν. Ο Μαξίμ και η Μαρία δεν θα το ήθελαν αυτό”, είπε η ίδια.
Η δίκη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Δεν έγιναν γνωστές οι συνθήκες διεξαγωγής της, η ταυτότητα των ερευνητών και των μαρτύρων που κατέθεσαν.
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα (06/09) έξω από το κτίριο των δικαστηρίων, σύμφωνα με πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κολεσνίκοβα είναι μια από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συνελήφθησαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Είναι επίσης μια από τρεις γυναίκες, όλες νεοεισελθείσες στην πολιτική, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και ηγήθηκαν πέρυσι μιας μεγάλης εκστρατείας της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.
Στόχος τους ήταν να μετασχηματίσουν την πολιτική σκηνή της χώρας και να απομακρύνουν από την εξουσία τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που αναδείχθηκε ως κυριότερη αντίπαλος του Λουκασένκο.
Οι άλλες δύο γυναίκες είναι η Βερόνικα Τσεπκάλο, σύζυγος του ιδρυτή του τεχνολογικού πάρκου, Βαλέρι Τσεπκάλο, του οποίου η υποψηφιότητα στις εκλογές είχε απορριφθεί και η τρίτη ήταν η Κολεσνίκοβα, βασική συνεργάτης του πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπαρίκο και πρώην ισχυρού αντιπάλου του Λουκασένκο.
Ο 57χρονος Μπαμπαρίκο σκόπευε να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Αλεξάντρ Λουκασένκο και θεωρούνταν ο πιο σοβαρός πολιτικός αντίπαλος του ηγέτη της χώρας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνελήφθη μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τον Ιούλιο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών. Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με “ιδιαίτερα σημαντικά ποσά” όταν ήταν διευθυντής της Belgazprombank, της Λευκορωσικής θυγατρικής τράπεζας που ανήκει στον ρωσικό όμιλο Gazprom.
ΕΕ, Γερμανία, Βρετανία καταγέλλουν την καταδίκη της αντιπολιτευόμενης Κολεσνίκοβα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την “κατάφωρη περιφρόνηση” της Λευκορωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά την καταδίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα, μίας από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για “άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων” περιλαμβανομένων της Μαρία Κολεσνίκοβα και του συγκατηγορούμενού της Μαξίμ Ζνακ που καταδικάστηκαν τη Δευτέρα (06/09) σε κάθειρξη 11 και 10 ετών αντίστοιχα.
Η ΕΕ εκτιμά πως ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία “υπερβαίνει τους 650”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του επικεφαλής της διπλωματίας των 27, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε από την πλευρά της την “αδικαιολόγητη” καταδίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα. Η Γερμανία ζητεί “την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία”, πρόσθεσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ καταγγέλλει αυτήν την “αδικαιολόγητη καταδίκη και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για σκοπούς πολιτικής δίωξης στη Λευκορωσία” πρόσθεσε η εκπρόσωπος. “Θα συνεχίσουμε βεβαίως να διατηρούμε την πολιτική πίεση στο καθεστώς και να υποστηρίζουμε ενεργά την κοινωνία των πολιτών”, αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Μαρία Κολεσνίκοβα, 39 ετών, κρίθηκε ένοχη για “συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας”, για “παρακίνηση σε ενέργειες που πλήττουν την εθνική ασφάλεια” και “δημιουργία ενός ακραίου σχηματισμού”, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Βικτόρ Μπαμπάρικο, ενός άλλου αντιπολιτευόμενου για τον οποίο είχε εργαστεί.
Ο συγκατηγορούμενός της, ο δικηγόρος Μαξίμ Ζνακ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε την κυβέρνηση στη Λευκορωσία να “βάλει τέλος στην καταστολή”.
“Η καταδίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα και του Μαξίμ Ζνακ δείχνει πως οι Λευκορωσικές αρχές συνεχίζουν την επίθεσή τους στους υπέρμαχους της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Το καθεστώς Λουκασένκο πρέπει να βάλει τέλος σε αυτήν την καταστολή και να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους”, ανέφερε ο Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις