Λεπέν εναντίον Λεπέν στο δρόμο προς τις εκλογές στη Γαλλία

default image

Ο Ζαν Μαρι Λεπέν "κερδίζει" τη δίκη απέναντι στην ίδια του την κόρη Μαρίν και το Εθνικό Μέτωπο, του οποίου υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος. Γαλλικό δικαστήριο υποχρεώνει το κόμμα να διατηρήσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου

Μια δικαστική απόφαση, ενδοοικογενειακή υπόθεση στο εσωτερικό των ακροδεξιών στη Γαλλία, βάζει “φωτιά” στην προεκλογική εκστρατεία της Μαρίνα Λεπέν που ελπίζει ακόμη και σε εκλογή α λα Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της άνοιξης. Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο πατέρας της Ζαν Μαρί, μπορεί να παραμένει εκτός κόμματος με την ιδιότητα του μέλους, όμως το Εθνικό Μέτωπο υποχρεούται να διατηρήσει για εκείνον τον τίτλο του επιτίμου προέδρου. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγούν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο ακροδεξιός πολιτικός που έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα και έχει δικαιολογήσει την κατοχική κυβέρνηση κατά τον Β’ ΠΠ στη χώρα, έχει λόγο σε μια σειρά από επιτροπές του κόμματος, καθώς και στο πολιτικό του γραφείο.

“Το μόνο που του απαγορεύεται είναι να πληρώνει τη συνδρομή του ως μέλος” αναφέρει δηκτικά άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται έπειτα από μια σειρά δικαστικές αποφάσεις που αποφάσισαν υπέρ του και εναντίον του κόμματος που θέλησε να τον απομακρύνει από το καλοκαίρι του 2015. Η απόφαση θα πρέπει γίνει σεβαστή από το Εθνικό Μέτωπο, ακόμη κι αν το τελευταίο αποφασίσει να ασκήσει έφεση. Επιπλέον, το κόμμα θα πρέπει να αποζημιώσει τον Λεπέν με 15.000€ και επιπλέον 8.000€ για δικαστικά έξοδα. Ο δικηγόρος του κόμματος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση.

“Για άλλη μια φορά, η δικαιοσύνη καταδίκασε την πολιτική του Εθνικού Μετώπου κατά του ιδρυτή του” σημειώνει σε ένα δελτίο Τύπου ο Ζαν Μαρί Λεπέν και πρόσθετε: “Είναι καιρός το Εθνικό Μέτωπο να βάλει ένα τέλος σε αυτή την αντιπαράθεση που ζημιώνει την ενότητα, αλλά και τις προεκλογικές του εκστρατείες”. 

Ο 88χρονος είχε προσβάλει από το Μάιο του 2015 την απόφαση του κόμματος να αναστείλει την ιδιότητα του ως μέλους του κόμματος, έπειτα από δηλώσεις του κατά τις οποίες χαρακτήριζε “λεπτομέρεια” τους θαλάμους αερίων των Ναζί κατά τον Β’ ΠΠ και υπερασπιζόταν τις δηλώσεις του Μαρεσάλ Πετάν από την ίδια περίοδο, ο οποίος έκρινε “χρήσιμη” τη “μάχη” κατά της δημοκρατίας. Λίγο μετά την ακύρωση της αναστολής, ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατόρθωνε να ανακόψει και την προσπάθεια μελών του κόμματος να του στερήσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου.

Η υπεράσπιση Ζαν Μαρί Λεπέν υποστήριξε πως μόλις τέσσερα από τα εννέα μέλη του πολιτικού γραφείου του Εθνικού Μετώπου συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την αποπομπή του από το κόμμα και πως ο ίδιος ο επίτιμος, ως μέλος του γραφείου έπρεπε να είναι παρών στη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε το κόμμα έκανε λόγο για ελευθερία διοίκησης που πρέπει να έχει ένα κόμμα στις αποφάσεις του. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, αναφέρθηκε στις εμπρηστικές δηλώσεις του Λεπέν σημειώνοντας πως “δεν μπορεί να αμαυρώνει το κόμμα, όντας τιμητής εγκλημάτων πολέμου”. “Σήμερα, είναι ο κ. Λεπέν που έχει γίνει λεπτομέρεια της ιστορίας του Εθνικού Μετώπου”.

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν, κόρη του αντιδίκου του κόμματος στο οποίο προεδρεύει, δεν έχει ακόμη εκφραστεί δημόσια για την απόφαση. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Liberation, η επικεφαλής της ακροδεξιάς δεν μοιάζει διατεθειμένη να σηκώσει το γάντι. “Το πρόβλημα με τον Ζαν Μαρί Λεπέν είναι πως συγχέει τη σχέση πατέρα – κόρης με την πολιτική μας σχέσης. Ή για να το πω πιο απλά, δεν θα είχα καμιά πολιτική σχέση μαζί του ποτέ ξανά” έλεγε τον Οκτώβριο η υποψήφια για την προεδρία της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα