Λι Τσιανγκ: Σε Γερμανία και Γαλλία το πρώτο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού

Λι Τσιανγκ: Σε Γερμανία και Γαλλία το πρώτο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Jade Gao/AP

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ, έχει προγραμματίσει το Σάββατο το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό τη Γερμανία.

Το Σάββατο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ θα αρχίσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τη στιγμή ανάληψης καθηκόντων, με στόχο τη διεύρυνση σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λι θα είναι υπεύθυνος για τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν την Τρίτη, 20 Ιουνίου. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη δια ζώσης σύνοδος, πριν το ταξίδι στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη, αλλά και για συμετοχή σε οικονομικό φόρουμ στις 22-23 Ιουνίου.

“Ο πρώτος σταθμός στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα είναι η Γερμανία, κάτι που αποτυπώνει πλήρως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κίνα στις σινογερμανικές σχέσεις”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουένμπιν στους δημοσιογράφους.

“Μπροστά στη διεθνή αναταραχή, την αναιμική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις αυξανόμενες κοινές προκλήσεις για το ανθρώπινο είδος, η Κίνα ανυπομονεί να εμβαθύνει περαιτέρω και να επεκτείνει τις σινογερμανικές σχέσεις”, συμπλήρωσε.

Κίνα: Η αντίθεσή της με τη σύνοδο της G7 τον Μάιο

Η Κίνα ήταν κατά του ανακοινωθέντος από την σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7), στη οποία είχε πάρει μέρος ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο Τόκιο τον Μάιο. Εκεί, οι πιο μεγάλες δημοκρατίες του κόσμου παρουσίασαν την κοινή τους προσέγγιση για “ελαχιστοποίηση κινδύνων, όχι αποσύνδεση”, σε οικονομικό επίπεδο με την Κίνα.

Το Βερολίνο ανέφερε ότι η Κίνα είναι μια απειλή που γίνεται όλο και πιο έντονη στην πρώτη αξιολόγηση της εθνικής ασφάλειας που δημοσιοποιήθηκε χθες

Σε ενημερωτικό δελτίο της πρεσβείας του, ο Κεν Γου, Κινέζος πρεσβευτής, είπε ότι η “συζήτηση περί ελαχιστοποίησης των κινδύνων είναι καταστροφική. Ελπίζουμε πραγματικά ότι η Γερμανία θα αποφασίσει μια εύλογη στάση αναφορικά με την Κίνα και έναντι κάθε είδους διαχωρισμού ή αποστασιοποίησης από αυτή”.

Κίνα-Γερμανία: Οι σχέσεις συνεργασίας τους

Η Κίνα αποτελεί τον κύριο εμπορικό συνεργάτη της Γερμανίας. Άρα, μέρος της αποστολής του Κινέζου πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών ξανά, μετά από τους περιορισμούς 3 χρόνων λόγω πανδημίας, που απομόνωσαν τη χώρα από τις υπόλοιπες χώρες.

Το Βερολίνο είναι η πιο μεγάλη πηγή ξένων επενδύσεων από την Ευρώπη στην Κίνα, με τις γερμανικές εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χημικών, να έχουν μια αρκετά ικανοποιητική παρουσία στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Γερμανία, ο Λι θα βρεθεί σε οικονομικό και τεχνολογικό φόρουμ και σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση του προγράμματός του, θα υπάρξουν συνομιλίες με επικεφαλής επιχειρήσεων.

Λι Τσιανγκ: Η εμπειρία του σε κυβερνητικό επίπεδο

Αντίθετα με τον προηγούμενο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ο Λι δεν έχει εμπειρία σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, παρόλο που διατηρούσε επαφές με εταιρείες του εξωτερικού, στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σανγκάη.

Η πιθανή αιτία για την άνοδό του σε πρωθυπουργό είναι εν μέρει η μακροχρόνια πίστη του στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς την περίοδο 2004-2007, έκανε τη θητεία του ως προσωπάρχης, ενώ ενώ ο Σι ήταν περιφερειακός γραμματέας στη Τζετζιάνγκ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα