Λύκος ή αλεπού; Το ζώο που τα ούρα του μυρίζουν κάνναβη

Διαβάζεται σε 3'
Ο Χαιτοφόρος
Ο Χαιτοφόρος iStock

Ο “Χαιτοφόρος λύκος” είναι το μεγαλύτερο κυνοειδές της Νότιας Αμερικής ωστόσο αποτελεί μια κατηγορία μόνος του. Δείτε γιατί.

Το όνομα αυτού, “Χρυσοκύων ο βραχύουρος”. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος που μοιάζει με αλεπού και λύκο, αλλά πρακτικά δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Το εν λόγω θηλαστικό απαντάται σε ανοικτούς και ημιυπαίθριους βιότοπους, ειδικά σε λιβάδια με διάσπαρτους θάμνους και δέντρα, στη νότια, κεντροδυτική και νοτιοανατολική Βραζιλία, Παραγουάη, βόρεια Αργεντινή, ανατολικά και βόρεια των Άνδεων στη Βολιβία και στο νοτιοανατολικό Περού (μόνο στο φυσικό καταφύγιο Pampas del Heath).

Είναι πολύ σπάνιο στην Ουρουγουάη, ενδεχομένως να είναι εκτοπισμένο εντελώς, λόγω της απώλειας οικοτόπου στη χώρα. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης το αναφέρει ως σχεδόν απειλούμενο, ενώ θεωρείται εκτεθειμένο είδος από την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Κατά την παράδοση, σε ένα μοναστήρι στο Santuário do Caraça της Βραζιλίας, οι μοναχοί συνηθίζουν να του προσφέρουν διάφορα εδέσματα, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Την Παρασκευή, έγινε γνωστό πως ένας “χαιτοφόρος λύκος” ελευθερώθηκε στην άγρια φύση, με τα πλάνα του να γίνονται viral παγκοσμίως και πολλούς να αναζητούν περαιτέρω πληροφορίες για το είδος. Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα του Reuters. Κατά το δημοσίευμα, Αργεντίνοι οικολόγοι επέστρεψαν ένα εκ των ζώων στην άγρια ​​φύση γύρω από το Μπουένος Άιρες, περιγράφοντάς το ως “αλεπού με ξυλοπόδαρα”.

Όπως αναφέρεται, το ζώο συνηθίζει να ζει στα θερμά βορειοανατολικά της χώρας, ωστόσο τελευταία μεταναστεύει προς τα νότια κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει να κάνει με την εκτεταμένη γεωργική εκμετάλλευση, το κυνήγι αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Marcela Orozco, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και ερευνήτρια στο εθνικό επιστημονικό ινστιτούτο CONICET, ανέφερε πως μεγάλα ζώα σαν αυτό αναγκάζονται να μεταναστεύσουν κάτι που “συνδέεται στενά με την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, γεγονός που κάνει τα είδη να αρχίσουν να τροποποιούν τη γεωγραφική τους κατανομή”.

Το Ίδρυμα Temaikén, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στην προστασία των άγριων ειδών, περιέθαλψε ένα αρσενικό τον Δεκέμβριο που εντοπίστηκε να περιπλανάται χαμένο κοντά στην πόλη Ολαβάρια στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Μετά από μελέτη και φροντίδα, απελευθερώθηκε στο Δέλτα του ποταμού Paraná, όπου έχουν εντοπιστεί και άλλα παρόμοια ζώα.

Οι “λύκοι με χαίτη” μπορεί να ζυγίζουν έως και 30 κιλά και το τρίχωμά τους παραπέμπει σε αλεπού. Θεωρείται παμφάγο ζώο, ωστόσο προτιμά να τρέφεται με λαχανικά και φρούτα. Είναι μοναχικό κατά βάση ζώο και μονογαμικό, και επειδή κυνηγά μόνο του, δεν επιτίθεται συχνά σε ζώα που είναι μεγαλύτερα από αυτό. Το πλέον παράδοξο είναι πως η μυρωδιά των ούρων του “χαιτοφόρου λύκου” μοιάζουν με τη μυρωδιά της… κάνναβης. Κάτι που στο παρελθόν έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της αστυνομίας. Οι “χαιτοφόροι λύκοι” “χρησιμοποιούν” μάλιστα τα ούρα ως εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και ως σήμανση των κυνηγετικών μονοπατιών τους.

Στις περιοχές που εντοπίζεται έρχεται αντιμέτωπος με την απειλή των αγροτών που κυνηγάνε τα ζώα αυτά για την απώλεια κοτόπουλων. Επιπλέον, τα μέρη του σώματος του ζώου, λέγεται βάσει τοπικών παραδόσεων ότι παρέχουν “θεραπευτικά οφέλη”, ακόμη και “καλή τύχη”. Σε Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη απαγορεύεται το κυνήγι του “maned wolf” όπως αποκαλείται διεθνώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα