Λιθουανία: Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά τηλέφωνα

Λιθουανία: Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά τηλέφωνα
Κατάστημα Xiaomi shutterstock

Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας ζητά να μην χρησιμοποιούνται κινεζικά τηλέφωνα από τους πολίτες, επικαλούμενο "προβλήματα ασφάλειας".

Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας προειδοποίησε απόψε τους δημόσιους θεσμούς και τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν κινεζικά κινητά τηλέφωνα, ανησυχώντας κυρίως για πιθανά προβλήματα στην ασφάλειά τους και την ενδεχόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

«Οι κίνδυνοι για τους οποίους μιλάμε είναι πραγματικοί», είπε ο υφυπουργός Άμυνας Μαργκίρις Αμπουκεβίτσιους.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της χώρας είχε προηγουμένως εντοπίσεις προβλήματα σε ορισμένα μοντέλα των κινεζικών εταιρειών Huawei και Xiaomi.

Ο Αμπουκεβίτσιους αποκάλυψε ότι περίπου 200 δημόσιοι οργανισμοί των βαλτικών χωρών χρησιμοποιούν συσκευές κινεζικής προέλευσης και εκτίμησε ότι ο δημόσιος τομέας στο σύνολό του «δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί» αυτά τα τηλέφωνα. «Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τους κινδύνους», επέμεινε.

Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας αναφέρεται ότι τα τηλέφωνα της Xiaomi είναι σε θέση να εντοπίζουν και να λογοκρίνουν φράσεις όπως «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «Ελεύθερο Θιβέτ». Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, τον οποίο επικαλείται το BBC, είπε ότι οι συσκευές της «δεν λογοκρίνουν τις επικοινωνίες προς ή από τους χρήστες».

Όσον αφορά τις συσκευές της Huawei, η έκθεση υποστηρίζει ότι συνιστούν απειλή επειδή ανακατευθύνουν αυτόματα τους χρήστες σε αγορές εφαρμογών τρίτων μερών που μπορεί να περιέχουν προγράμματα μολυσμένα από ιούς.

Ένας εκπρόσωπος της Huawei απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι τα θέματα κυβερνοασφάλειας συνιστούν την «απόλυτη προτεραιότητα» της εταιρείας και ότι γίνονται «τακτικοί έλεγχοι» ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες κατεβάζουν μόνο ασφαλείς εφαρμογές.

Οι σχέσεις της Λιθουανίας με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, ιδίως αφότου η πρώτη αποχώρησε τον Μάιο από το Φόρουμ «17+1» που ενώνει το Πεκίνο με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Στα μέσα Αυγούστου το Πεκίνο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Βίλνιους αφού η Λιθουανία άνοιξε διπλωματική αποστολή στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Το Πεκίνο ζήτησε επίσης από το Βίλνιους να ανακαλέσει την πρέσβειρά του από την Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα