Λίβανος: 1.800 δολάρια το κεφάλι για εκκενώσεις με γιοτ στην Κύπρο

Διαβάζεται σε 6'
Γιοτ στη Βηρυτό
Γιοτ στη Βηρυτό AP Photo

Καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο εντείνονται, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ωστόσο οι προσφερόμενες λύσεις δεν είναι για όλους

Η εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν ασφαλή διαφυγή από τη χώρα, όπου οι δυνατότητες για πτήσεις μειώνονται διαρκώς.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 9.000, με την πλειοψηφία των θυμάτων να καταγράφεται από τις 23 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τον ουρανό γύρω από το κύριο αεροδρόμιο της Βηρυτού τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Αν και το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό, μόνο η εθνική αεροπορική εταιρεία του Λιβάνου, Middle East Airlines, συνεχίζει να πραγματοποιεί πτήσεις. Οι άνθρωποι δίνουν μάχη για τις ελάχιστες θέσεις που απομένουν σε πτήσεις αναχώρησης, ενώ οι πρεσβείες ναυλώνουν ιδιωτικές πτήσεις για τους πολίτες τους. Την Παρασκευή, η Ελλάδα έστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 στη Βηρυτό για να απομακρύνει 60 Έλληνες και Κύπριους πολίτες.

Παρά τον φόβο και τα αδιέξοδα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών, υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτερα προνομιούχοι που καταφέρνουν να εκκενώσουν τον Λίβανο προς την Κύπρο με πολυτελή γιοτ, όπου το κόστος ανά επιβάτη να φτάνει να κοστίζει 1.800 δολάρια, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Guardian, ένα ποσό σοκαριστικό, πόσο μάλλον ανα κανείς αναλογιστεί πως αυτοί που καλούνται να το καταβάλουν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από περιοχές που βομβαρδίζονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πολυτελές γιοτ Princess 2010, το οποίο, πριν από τον πόλεμο, διέσχιζε τις ακτές του Λιβάνου, με τους επιβάτες να καλούνται να πληρώσουν 600 δολάρια ο καθένας για την εμπειρία. Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών σε μεγάλες περιοχές του Λιβάνου στις 23 Σεπτεμβρίου, το Princess κάνει ένα εντελώς διαφορετικό είδος ταξιδιού. Το σκάφος αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρει πλέον οικογένειες από τη Βηρυτό στην Κύπρο.

«Τα ταξίδια είναι πλήρως κλεισμένα, έχουμε κάνει περίπου 30 διαδρομές με τα δύο μας σκάφη από την έναρξη των βομβαρδισμών», ανέφερε ο Χαλίλ Μπετσάρα, ένας μεσίτης που συνεργάζεται με καπετάνιους για τη μεταφορά ανθρώπων στην Κύπρο.

Κάποιες ιδιωτικές πτήσεις δεν προσεγγίζουν πλέον το αεροδρόμιο, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού αεροσκάφους στον Guardian. Ανέφερε πως το αεροπλάνο του παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο για λόγους ασφαλείας.

Το Instagram έχει γεμίσει με χορηγούμενο περιεχόμενο που διαφημίζει σκάφη για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με οποιονδήποτε τρόπο. Ορισμένα από αυτά τα σκάφη μοιάζουν με εκείνα που εδώ και χρόνια αναχωρούν από το λιμάνι της Τρίπολης στον βόρειο Λίβανο με προορισμό την Κύπρο ή την Ιταλία, υπερφορτωμένα με Σύριους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Λιγοστεύουν σημαντικά οι τρόποι διαφυγής από τον Λίβανο

Οι περισσότεροι Λιβανέζοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια θέση σε πολυτελή γιοτ, ενώ πολλοί δεν έχουν τη βίζα που απαιτείται για να προσγειωθούν στην Κύπρο.

Η Σαχάρ Σουρανί, μια 33χρονη Λιβανέζα που εργάζεται για μια διεθνή ΜΚΟ, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να βγάλει τους γονείς της και την οικογένεια του αδελφού της από τη χώρα. Η οικογένειά της έφυγε από τη Ντάχια, τα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά από αεροπορική επίθεση του Ισραήλ που ισοπέδωσε μια κοντινή πολυκατοικία στις 20 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας 45 άτομα.

Η οικογένεια της Σουρανί δεν μπορεί να ταξιδέψει με σκάφος στην Κύπρο λόγω του υψηλού κόστους και των απαιτήσεων για βίζα. Σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στα σύνορα με τη Συρία και να πάρουν λεωφορείο μέσω της Συρίας προς το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα επιβιβάζονταν σε πτήση για τη Μουσκάτ του Ομάν, όπου ζει η αδερφή της.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανέφερε ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής, οι άνθρωποι ξύπνησαν με την είδηση ότι το Μασνάα, η κύρια συνοριακή διάβαση προς τη Συρία, βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ το χρησιμοποιούσε για να διακινεί όπλα στον Λίβανο.

“Θα βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο;”

Η Σουρανί επικοινώνησε αμέσως με ένα ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο κατάφερε να κλείσει στους γονείς της ξεχωριστές πτήσεις, λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα αργότερα. Δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην ίδια πτήση λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων.

«Φοβάμαι ότι το αεροδρόμιο θα κλείσει πριν προλάβουν να φύγουν. Κοιτάζω συνεχώς το ημερολόγιο και μετράω τις μέρες. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο τρελά κάθε μέρα», είπε η Σουρανί. Η ίδια δεν θα φύγει ακόμα, καθώς περιμένει να δει αν οι συγκρούσεις θα επηρεάσουν τη γειτονιά της στο Ασραφιέ, στα ανατολικά της Βηρυτού.

«Ποτέ δεν φαντάστηκα ή αποδέχτηκα να φύγω από τον Λίβανο τρέχοντας για να σωθώ. Μπορεί να έφευγα αν έβρισκα μια καλύτερη ευκαιρία αλλού – έτσι είναι η ζωή. Αλλά να αναγκάζομαι να φύγω, κανείς δεν το δέχεται αυτό», είπε η Σουρανί.

Για όσους κατάφεραν να φύγουν από τον Λίβανο, το ταξίδι τους ήταν γεμάτο δυσκολίες. Η Ράσα Τζαμπρ, 39χρονη σύμβουλος που εργάζεται στον ανθρωπιστικό τομέα, πάλευε να βρει θέση σε μια πτήση για την ίδια και την κόρη της, που επρόκειτο να ξεκινήσει το πανεπιστήμιο στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.

Ο σύζυγός της τής πρότεινε να πακετάρει τα πράγματά της και να πηγαίνει κάθε μέρα στις 6 το πρωί στο αεροδρόμιο, περιμένοντας αν κάποιος δεν εμφανιζόταν στην πτήση του. Τελικά, μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου, κατάφερε να βρει θέσεις σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για το αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης, οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν κοντά στο σπίτι της στη Χουέιφατ, μια συνοικία κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Όταν βάζαμε τα πράγματα στο αυτοκίνητο, μαύρη σκόνη έπεφτε πάνω μας λόγω των χημικών από τους πυραύλους», δήλωσε η Τζαμπρ.

Το Ισραήλ πραγματοποιούσε μερικές από τις πιο έντονες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου, στοχεύοντας τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον φερόμενο διάδοχο του εκλιπόντος γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ήμουν στο αεροδρόμιο την ώρα που βομβάρδιζαν και σκεφτόμουν, θα βομβαρδίσουν το αεροπλάνο; Θα βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο;» είπε η Τζαμπρ. Με τον καπνό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να είναι ορατός από το αεροδρόμιο, το αεροπλάνο της απογειώθηκε και έφτασε στα ΗΑΕ. «Είμαι πιο τυχερή από άλλους, επειδή έχω την επιλογή, επειδή έχω άδεια παραμονής στο Ντουμπάι, αλλά νιώθω μια κρυφή ενοχή, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να επεξεργαστεί κανείς εύκολα», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα