Λίβανος: Αυξάνονται οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο (AP Photo/Hassan Ammar)

Αυξάνονται οι αριθμοί των νεκρών, των τραυματιών αλλά και των εκτοπισμένων στον Λίβανο εξαιτίας των επιδρομών του Ισραήλ. Ακόμα ένα μέλος της UNIFIL τραυματίστηκε στον Νότιο Λίβανο.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές με στόχο δύο χωριά βόρεια και νότια της Βηρυτού, έξω από προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Ένας βομβαρδισμός του ισραηλινού εχθρού στο Μααϊσρα», ένα σιιτικό ορεινό χωριό με πλειοψηφία κατοίκων Χριστιανούς, βόρεια της Βηρυτού, σκότωσε «πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλους 14», τόνισε το υπουργείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν» επίσης σε «ισραηλινό εχθρικό πλήγμα» στο Μπάρζα, ένα σουνιτικό χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Σούφ νότια της πρωτεύουσας.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.255 ανθρώπων και τον τραυματισμό 10.524 ατόμων από την έναρξή τους πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την αναφορά του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων συνοδεύεται από τον βίαιο εκτοπισμό 1,2 εκατομμυρίων ατόμων, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Εκτός από τους αμάχους, τουλάχιστον 28 υγειονομικοί εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΟΗΕ: Πέμπτος κυανόκρανος τραυματίστηκε από πυρά στον Νότιο Λίβανο

Aκόμα ένας ειρηνευτής των Ηνωμένων Εθνών τραυματίστηκε στον Νότιο Λίβανο από άγνωστης προέλευσης πυρά, ανακοίνωσε η UNIFIL. Πρόκειται για τον πέμπτο μέλος που τραυματίζεται τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η UNIFIL ανέφερε ότι ο ειρηνευτής τραυματίστηκε στην πόλη Νακούρα το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω «συνεχιζόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η προέλευση των πυρών παραμένει άγνωστη. «Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο μας στη Νακούρα για την αφαίρεση της σφαίρας και η κατάσταση του είναι σταθερή», ανέφερε η αποστολή.

Παράλληλα, περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή Τζαμπάλια στη Γάζα το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται επίσης στο Νότιο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις κάλεσαν τους ειρηνευτές του ΟΗΕ να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Ωστόσο, εκπρόσωπος της UNIFIL δήλωσε το Σάββατο ότι έχει ληφθεί «ομόφωνη απόφαση» για παραμονή της δύναμης στην περιοχή των συνόρων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η UNIFIL ανέφερε ότι κτίρια σε θέση του χωριού Ραμιά υπέστησαν «σοβαρές ζημιές από εκρήξεις από κοντινούς βομβαρδισμούς» το βράδυ της Παρασκευής.

«Υπενθυμίζουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής πολεμικών δραστηριοτήτων κοντά σε θέσεις της UNIFIL», ανέφερε η αποστολή, σύμφωνα με το BBC.

Την Παρασκευή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παραδέχθηκαν ότι τα στρατεύματά τους ήταν υπεύθυνα για περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα, επίσης στη Νακούρα. Οι IDF δήλωσαν ότι στρατιώτες που επιχειρούσαν κοντά στη βάση άνοιξαν πυρ μετά από εντοπισμό απειλής και ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί «στο ανώτατο επίπεδο». Το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα καταδίκασε την επίθεση.

Την Πέμπτη, δύο Ινδονήσιοι ειρηνευτές τραυματίστηκαν πέφτοντας από παρατηρητήριο, όταν ισραηλινά άρματα μάχης έριξαν πυρά προς την κατεύθυνσή του.

Όταν ρωτήθηκε για τα περιστατικά την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «απόλυτα και κατηγορηματικά» παροτρύνει το Ισραήλ να σταματήσει να στοχεύει τους ειρηνευτές του ΟΗΕ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας καταδίκασαν επίσης τις ενέργειες του Ισραήλ, αναφέροντας σε κοινή τους δήλωση ότι είναι αδικαιολόγητες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Νωρίτερα, οι IDF ανέφεραν ότι δεκάδες εκτοξεύσεις από το Λίβανο προς το Ισραήλ έλαβαν χώρα το Σάββατο, με αρκετές από αυτές να αναχαιτίζονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα