Λίβανος: Δεύτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ και παιδιά μεταξύ των 31 νεκρών

Διαβάζεται σε 5'
Έρευνες για επιζώντες στα ερείπια κτιρίου μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό
Έρευνες για επιζώντες στα ερείπια κτιρίου μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο AP Photo

Τουλάχιστον 31 είναι οι νεκροί από τη χθεσινή επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Βηρυτό, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε και δεύτερο θάνατο στελέχους της, του Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι.

Πιο επικίνδυνη από την έναρξη του πολέμου είναι η κλιμάκωση που δημιούργησε η νέα επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό την Παρασκευή (20/09), με τον απολογισμό των θυμάτων από την επίθεση να έχει φτάσει στα 31 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρία παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Σάββατο (21/09) τον θάνατο δεύτερου στελέχους της στον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε αστική περιοχή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή.

Πρόκειται για τον Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι, ο οποίος διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα υποστηρικτικά προς τη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, από την επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίλ Ακίλ, μαζί με ακόμη δέκα στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης.

Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι ο βομβαρδισμός τους ήταν μια “στοχευμένη ενέργεια” που αποσκοπούσε στη δολοφονία αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, στο σημείο όπου διατηρούσε το προπύργιό της.

«Τη στιγμή του χτυπήματος, ο Ακίλ και οι (στρατιωτικοί) διοικητές της επίλεκτης ομάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε υπόγειο κάτω από πολυκατοικία στην καρδιά της γειτονιάς Νταχίγια της Βηρυτού κρυμμένοι κάτω από Λιβανέζους πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ιμπραήμ Ακίλ
Ιμπραήμ Ακίλ AP Photo

Στους 31 οι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Ο Υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Firass Abiad, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου για την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για περισσότερους νεκρούς καθώς άνθρωποι βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, καθώς η επίθεση σημειώθηκε κατοικημένη περιοχή.

Στην ενημέρωση, ο Abiad αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό θυμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον 31 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 31 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και επτά γυναικών, σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση στο νότιο τμήμα της Βηρυτού χθες.

Τα τρία παιδιά, όπως είπε, ήταν ηλικίας τεσσάρων, έξι και δέκα ετών. Πρόσθεσε επίσης ότι 68 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας στους τραυματίες και την υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, ενώ καταδίκασε τη συνέχιση της βίας που έχει σοβαρές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό​.

Στο μεταξύ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “ξεδιάντροπα εγκλήματα” κατά παιδιών και όχι κατά ενόπλων.

Η διαφορά με την προηγούμενη επίθεση στη Βηρυτό που είχε στόχο τον Σαλέχ αλ-Αρούρι

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, αν συγκριθεί η επίθεση αυτή με τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, νωρίτερα φέτος στη Βηρυτό, διαπιστώνει κανείς ότι εκείνη ήταν μια χειρουργική επιχείρηση με drones, η οποία στόχευσε ένα δωμάτιο σε κτίριο γραφείων.

Αντίθετα, η χθεσινή επίθεση περιλάμβανε πολλαπλά χτυπήματα, πολλαπλούς πυραύλους από drones που ουσιαστικά κατέστρεψαν σχεδόν δύο κτίρια. Το Ισραήλ γνώριζε ότι θα υπήρχαν θύματα μεταξύ των αμάχων, αλλά προχώρησε στην ενέργεια ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζουν οι Λιβανέζοι, ενώ παράλληλα εξαπολύουν πυρά κατά της διεθνούς κοινότητας σημειώνοντας πως για άλλη μια φορά το Ισραήλ δρα με απόλυτη ατιμωρησία.

Το Ισραήλ έχει άλλωστε εξαπολύσει και άλλη μια φονική επίθεση με στόχο ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Χαρέτ Χρέικ της Βηρυτού τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκε ο Φουάντ Σούκρ, μαζί με άλλους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Η μεγάλη συζήτηση στο Λίβανο πλέον αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι κάτοικοι δεν ανησυχούν τόσο για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, αλλά για το τι θα κάνει το Ισραήλ από εδώ και πέρα.

Πληροφορίες “από τα μέσα” αξιοποιεί το Ισραήλ

Σύμφωνα με την επίσημη ραδιοφωνία του Ισραήλ, η οποία επικαλείται ανώτατη πηγή ασφαλείας, η απόφαση για την επίθεση στη Βηρυτό βασίστηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν από αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Αυτό αποδεικνύει την ισχυρή βάση πληροφοριών που διαθέτει η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ όχι μόνο στον Λίβανο, αλλά και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη Συρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο έτος που το Ισραήλ στοχεύει σε υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ. Η χώρα εντείνει τις επιθέσεις της, θεωρώντας ότι με τη συνεχή στρατιωτική πίεση, με πολλαπλά χτυπήματα σε διάφορα μέτωπα, θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να κάνει κάποια τακτική υποχώρηση.

Άλλωστε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το δήλωσε ξεκάθαρα: «Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους».

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, ο οποίος πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους εχθρούς μας για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, ακόμα και στη Βηρυτό».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε «αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρό πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των πολέμων και έρχονται στον απόηχο των ισραηλινών διακηρύξεων για πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο, ο οποίος στέλνει τον Λίβανο πίσω στην λίθινη εποχή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα