Λίβανος: Διαδηλωτές στους δρόμους για πέμπτη συνεχόμενη μέρα
Νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές έκλεισαν πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τους πολίτες για να βγουν στους δρόμους.
- 21 Οκτωβρίου 2019 13:02
Οι διαδηλωτες στον Λίβανο δεσμεύθηκαν να παραμείνουν στους δρόμους για πέμπτη συνεχή ημέρα, καθώς η σημερινή ημέρα προμηνύεται κρίσιμη για το άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής τάξης, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαίρι να σκοπεύει να ανακοινώσει τα σχέδιά της για μεταρρυθμίσεις.
Νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές έκλεισαν πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τους πολίτες για να βγουν στους δρόμους.
Τράπεζες, πανεπιστήμια και σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα.
Την Κυριακή Λιβανέζοι όλων των τάξεων κατέκλυσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους δρόμους σε εορταστικό κλίμα για να ζητήσουν τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, το οποίο κατηγορούν για διαφθορά και νεποτισμό, εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης.
Από τη Βηρυτό ως τον βορρά και την Τρίπολη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, περνώντας από πόλεις σιιτών στον νότο και δρούζων ή χριστιανών στα ανατολικά, οι πολίτες επέδειξαν μια σπάνια ενότητα για να εκφράσουν την οργή τους.
Φωνάζοντας «επανάσταση, επανάσταση» και «ο λαός επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος», μια λαοθάλασσα κατέκλυσε το κέντρο της Βηρυτού.
Το 30μελές υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συσκεφθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο Lebanese News Agency.
Ο Χαρίρι επιθυμεί να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς την επιβολή νέων φόρων για τον προϋπολογισμό του 2020.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κυριότερα κόμματα του Λιβάνου συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων του Χαρίρι.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% του μισθού των νυν και των πρώην προέδρων, υπουργών και βουλευτών της χώρας και η οικονομική συμβολή των τραπεζών, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να επιτευχθεί «σχεδόν μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2020.
Σχεδιάζεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και μια αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, κάτι που συνιστά εξάλλου αίτημα των πιθανών ξένων δωρητών και επενδυτών.
Αφορμή για πρόσφατες τις διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών όπως το WhatsApp.
Το διάγγελμα του Χαρίρι, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.