Λίβανος: “Έγκλημα πολέμου” το πλήγμα του Ισραήλ που σκότωσε δημοσιογράφους

Διαβάζεται σε 6'
Όχημα με τη σήμανση “PRESS” κατεστραμμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Όχημα με τη σήμανση “PRESS” κατεστραμμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς AP Photo/Mohammed Zaatari

Η επίθεση κατά την οποία τρεις δημοσιογράφοι έπεσαν νεκροί αποτελεί την τελευταία απόδειξη ότι το Ισραήλ διευρύνει το εύρος των στόχων του πέρα από στρατιωτικούς της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός περίμενε τους δημοσιογράφους στη νότια Χασμπάγια του Λιβάνου να κοιμηθούν πριν εξαπολύσει στοχευμένη αεροπορική επίθεση εναντίον τους, σύμφωνα με τον λιβανέζο υπουργό Ενημέρωσης Ζιάντ Μακάρι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση που στοίχισε τη ζωή τριών δημοσιογράφων «έγκλημα πολέμου».

«Ο ισραηλινός εχθρός περίμενε τη νυκτερινή ανάπαυση των δημοσιογράφων για να τους αιφνιδιάσει στον ύπνο τους (…). Πρόκειται για δολοφονία, έπειτα από επιτήρηση και παρακολούθηση, επειδή υπήρχαν εκεί 18 δημοσιογράφοι που αντιπροσώπευαν επτά μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Μακάρι σε μήνυμά του στο X, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ ότι στοχοθέτησε εσκεμμένα τον Τύπο με πλήγμα του στο νότιο Λίβανο.

Όπως είπε, 18 δημοσιογράφοι από επτά διαφορετικά μέσα ενημέρωσης διέμεναν στο συγκρότημα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν λιβανέζικα κανάλια, καθώς και το Sky News Arabia και το Al Jazeera.

Οι δημοσιογράφοι που έπεσαν νεκροί στην Χασμπάγια

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ανακοίνωσε, σύμφωνα με τον Guardian ότι ο εικονολήπτης του, Ghassan Najjar, καθώς και ο τεχνικός εκπομπών Mohammad Reda, σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Χασμπάγια.

AP Photo/Mohammed Zaatari

Το Al Mayadeen δήλωσε ότι ο Najjar «ήταν ένας πατέρας που ρίσκαρε τη ζωή του για έναν δίκαιο σκοπό, αφιερωμένος στο να αποκαλύψει την αλήθεια, και σκοτώθηκε εν ψυχρώ».

«Η στοχευμένη επίθεση της κατοχής [Ισραήλ] στη διαμονή των δημοσιογράφων ήταν σκόπιμη», ανέφερε ο διευθυντής του Al Mayadeen, Ghassan bin Jiddo, στον λογαριασμό του καναλιού στην πλατφόρμα X. «Καθιστούμε την κατοχή πλήρως υπεύθυνη για αυτό το έγκλημα πολέμου».

Ένα άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το al-Manar, που διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ο φωτογράφος του Wissam Qassem σκοτώθηκε επίσης στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Χασμπάγια.

AP Photo/Mohammed Zaatari

Τοπικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησαν ζωντανές μεταδόσεις από τη Χασμπάγια, δείχνοντας πολλά σπίτια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια και οχήματα που έφεραν εμφανώς τη σήμανση “PRESS” να βρίσκονται κατεστραμμένα ανάμεσα στα ερείπια. Σοκαριστικές είναι και οι φωτογραφίες διεθνών πρακτορείων μετά τους βομβαρδισμούς.

AP Photo/Mohammed Zaatari

Το Ισραήλ διευρύνει τα φονικά χτυπήματα στον Λίβανο

Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει διευρύνει τους στόχους του στον Λίβανο πέρα από την στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ, πλήττοντας διασώστες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημοσιογράφους καθώς και τοπικά κυβερνητικά κτίρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το Ισραήλ ενίσχυσε την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ από τον Σεπτέμβριο, αρχικά δηλώνοντας ότι στόχος του ήταν να απομακρύνει την οργάνωση από τα σύνορα του Λιβάνου ώστε περίπου 60.000 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, αφού όπως αναφέρει, κατάφερε να σκοτώσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ φαίνεται να έχει επεκτείνει τους στόχους του, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα και εισβάλλοντας στον νότο.

AP Photo/Mohammed Zaatari

Η Χασμπάγια, μια περιοχή με θρησκευτική πολυμορφία, είχε σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις ισραηλινές επιδρομές μέχρι τώρα. Πολλοί από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις συγκρούσεις είχαν μετακινηθεί από την κοντινή πόλη Μαργαϊούν, η οποία έχει αποτελέσει στόχο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Λίβανος: 19 νεκροί μόνο το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι λιβανικές αρχές ανέφεραν άλλες 24 ώρες εντατικών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών σε ολόκληρη τη χώρα, με 19 νεκρούς μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε σχεδόν 2.600 από τον Οκτώβριο του 2023 — οι περισσότεροι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Οι συγκρούσεις έχουν επίσης εκτοπίσει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για αρκετές περιοχές στον νότιο Λίβανο και ανέφεραν ότι έπληξαν περίπου «200 στόχους τρομοκρατών» το τελευταίο 24ωρο, σκοτώνοντας έναν τοπικό διοικητή της ελίτ δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ.

Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες επίσης σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο, με το Ισραήλ να αναφέρει ότι οι θάνατοι στην ισραηλινή πλευρά έχουν φτάσει τους 22 από την έναρξη της εισβολής του IDF στον βόρειο γείτονά του. Πάνω από 80 Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο στο βόρειο Ισραήλ και κατά την χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί κριτική για επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και Λιβανέζους στρατιώτες που δεν συμμετέχουν στις συγκρούσεις, καθώς και σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Ωστόσο, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν μαχητές και στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας την οργάνωση ότι χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Την Πέμπτη, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τρεις Λιβανέζους στρατιώτες καθώς προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες από το παραμεθόριο χωριό Yater, σύμφωνα με τον λιβανικό στρατό. Το Ισραήλ δεν σχολίασε την επίθεση.

Η επίθεση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά από ισραηλινή επίθεση που έπληξε ένα από τα γραφεία του Al Mayadeen, το οποίο βρίσκεται σε ένα εξαώροφο κτίριο κατοικιών στο νότιο τμήμα της Βηρυτού. Ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση, ανέφερε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Πέντε δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του Al Mayadeen που σκοτώθηκαν στο νότιο Λίβανο τον Νοέμβριο.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε ότι τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι περισσότεροι εκ των οποίων Παλαιστίνιοι, καθιστώντας αυτή την περίοδο την πιο θανατηφόρα για δημοσιογράφους από τότε που η CPJ άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1992.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα