Λίβανος: Εκεχειρία με το Ισραήλ ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας
Διαβάζεται σε 4'Τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου μέσω της κήρυξης εκεχειρίας ζήτησε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι
- 30 Σεπτεμβρίου 2024 13:40
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.
«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου και στην επιστροφή στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τη στήριξη της ΕΕ και αραβικών και ξένων χωρών υπέρ μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Μικάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Λίβανος: Ο πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του ΟΗΕ
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Μικάτι, είναι έτοιμη να αναπτύξει τον στρατό στον νότο της χώρας, σύμφωνα με τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, η οποία υιοθετήθηκε το 2006, μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, αποσκοπεί στον τερματισμό της ένοπλης παρουσίας της οργάνωσης νότια του ποταμού Λιτάνι.
«Στον Λίβανο είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την απόφαση 1701 και αμέσως μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η χώρα μας είναι έτοιμη να στείλει τον στρατό στη νότια περιοχή του ποταμού Λιτάνι για να εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του», δήλωσε ο Μικάτι στους δημοσιογράφους.
Η απόφαση 1701 τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που διήρκεσε έναν μήνα το 2006, και ζήτησε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο, επιτρέποντας μόνο την παρουσία του λιβανέζικου στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή. Ο ποταμός Λιτάνι βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα νότια σύνορα του Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ πραγματοποίησε την πρώτη ομιλία μετά τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, ο οποίος δήλωσε πως η Χεζμπολάχ θα νικήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η οργάνωση είναι έτοιμη για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.
Μέχρι στιγμής τα ισραηλινά πλήγματα επικεντρώνονταν στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπως και στον νότιο και ανατολικό Λίβανο. Μάλιστα σήμερα, για πρώτη φορά από την 8η Οκτώβρη, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε κτίριο στο κέντρο της Βηρυτού.
Η επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στον Λίβανο
Ο Μπαρό έφτασε χθες Κυριακή το βράδυ στη Βηρυτό, όπου για πρώτη φορά από το 2006 το Ισραήλ έπληξε στόχο στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας σκοτώνοντας τρία μέλη ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας.
Ο Γάλλος υπουργός παρέδωσε χθες έκτακτη υγειονομική βοήθεια στο υπουργείο Υγείας του Λιβάνου προτού έχει συνάντηση εργασίας για την κατάσταση των 23.000 Γάλλων πολιτών που ζουν στον Λίβανο.
Σήμερα ο Μπαρό συναντήθηκε με τον μαρωνίτη πατριάρχη Μεσάρα Ράι και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του στρατού του Λιβάνου, τον στρατηγό Ζοζέφ Αούν, και τον Ναμπίχ Μπέρι πρόεδρο του κοινοβουλίου και σύμμαχο της Χεζμπολάχ.
Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι, μαζί με αραβικές, δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ προκειμένου «να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία».
Το Ισραήλ αγνόησε την πρωτοβουλία και ενέτεινε τα πλήγματά του εναντίον του Λιβάνου. Την Παρασκευή εξόντωσε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.