Λίβανος: Κατηγορούν το Ισραήλ για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου

Διαβάζεται σε 2'
Λίβανος: Κατηγορούν το Ισραήλ για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου
Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. AP

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ κάνει χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στο Λίβανο όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.

Χρησιμοποιεί το Ισραήλ βόμβες λευκού φωσφόρου εναντίον του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ;

Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετά και την επίθεση στην περιοχή Μπασούρα, στη Βηρυτό.

Οπως αναφέρουν ΜΜΕ οι κάτοικοι μετά τη συγκεκριμένη ενέργεια μύριζαν στην ατμόσφαιρα κάτι που προσομοίαζε σε θείο. Ωστόσο, δεν δημοσιεύτηκαν άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι IDF κατηγορούνται για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου.

Γιατί όμως απαγορεύεται η χρήση βομβών φωσφόρου; Διότι ο λευκός φώσφορος είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χημική ουσία που προκαλεί εκτεταμένα εγκαύματα, τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς συνεχίζει να καίει μέχρι να έρθει σε επαφή με οξυγόνο. Τα εγκαύματα που προκαλεί είναι εξαιρετικά επώδυνα και συχνά θανατηφόρα.

Οι συνέπειες των βομβών φωσφόρου επηρεάζουν ιδιαίτερα τους αμάχους, δημιουργώντας μαζικές καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές. Η χρήση τους προκαλεί επίσης μακροπρόθεσμες βλάβες στο περιβάλλον, μολύνοντας το έδαφος και το νερό.

Eν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, από τα τελευταία χτυπήματα των IDF στο Λίβανο βρήκαν το θάνατο τέσσερα μέλη του λιβανέζικου ερυθρού σταυρού, όλοι παραϊατρικό προσωπικό που βοηθούσε στην απομάκρυνση τραυματιών από το νότο της χώρας.

Η πομπή, μάλιστα, του λιβανέζικου ερυθρού σταυρού συνοδευόταν από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα