Λίβανος: Νοσοκομεία αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο
Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο (AP Photo/Hassan Ammar)

Την αναστολή των δραστηριοτήτων τους ανακοίνωσαν νοσοκομεία του Λιβάνου λόγω των ισραηλινών επιδρομών στη χώρα. Άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βηρυτό.

Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών στη χώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους που μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Το νοσοκομείο “Αγία Τερέζα” κοντά στη νότια Βηρυτό ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες του λόγω των ισραηλινών επιδρομών, μαζί με άλλα δύο νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το σύνολο του προσωπικού του δημόσιου νοσοκομείου Μαργαΐούν στο νότιο Λίβανο εκκενώθηκε την Παρασκευή το πρωί μετά από ισραηλινή επίθεση με drone που σκότωσε τέσσερις παραϊατρικούς, θέτοντας το νοσοκομείο εκτός λειτουργίας.

Το νοσοκομείο ήταν ένας από τους κύριους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών στο νότιο Λίβανο, ειδικά καθώς η εντατικοποιημένη αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ, που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, ανάγκασε πολλούς ιατρικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Χτύπησαν ακριβώς δίπλα μας, οπότε έπρεπε να φύγουμε. Η περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη και δεν υπάρχει κανένας στους δρόμους, και οδηγώ μόνη μου», δήλωσε η Σοσάνα Μαζραάνι, επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο δημόσιο νοσοκομείο του Μαργαΐούν, ενώ έφευγε.

Το Ισραήλ επίσης εξαπέλυσε επίθεση στο κέντρο της Ισλαμικής Υγειονομικής Οργάνωσης στο Χιρμπέτ Σελέμ, προκαλώντας τραυματισμούς την Παρασκευή το απόγευμα, σύμφωνα με την εθνική ειδησεογραφική υπηρεσία του Λιβάνου.

Ένα ακόμη μέλος της υπηρεσίας ασθενοφόρων σκοτώθηκε και ένα τραυματίστηκε ενώ παρείχαν υπηρεσίες διάσωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία βομβαρδίστηκαν εντατικά το προηγούμενο βράδυ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε μια σειρά διπλωματικών συναντήσεων την Παρασκευή, προκειμένου να πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει με ασφάλεια στις ομάδες διάσωσης και ανακούφισης να μεταφέρουν τα θύματα των αεροπορικών επιθέσεων.

Τουλάχιστον 102 Λιβανέζοι παραϊατρικοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έναν χρόνο πριν.

Ιατρικές προμήθειες έφτασαν στον Λίβανο

Μια αποστολή ιατρικών προμηθειών από τα Ηνωμένα Έθνη έφτασε στον Λίβανο, δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανάν Μπαλχί.

«Μια αερομεταφορά… προσγειώθηκε στη Βηρυτό νωρίς το πρωί με 30 μετρικούς τόνους τραυματικών και χειρουργικών προμηθειών, αρκετών για να περιθάλψουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», έγραψε η Μπαλχί σε ανάρτησή της στο X.

«Περισσότερες πτήσεις θα φτάσουν αργότερα σήμερα και αύριο, μεταφέροντας προμήθειες για τραύματα, χολέρα και ψυχική υγεία», πρόσθεσε. Οι ταχέως εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με απολογισμό των επίσημων στοιχείων που συνέλεξε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Οι λιβανικές αρχές ανέφεραν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω των αδιάκοπων ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα, η οποία ήδη βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάδ βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού την Παρασκευή για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που οργανώθηκε από τον ΠΟΥ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Παραλαμβάνουμε την πρώτη αποστολή από πολλές», δήλωσε. Η αποστολή περιελάμβανε «πολλά κιτ τραυμάτων που θα είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των νοσοκομείων καθώς υποδέχονται τα θύματα από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο», ανέφερε σύμφωνα με το AFP.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα