Λίβανος: “Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, πριν δολοφονηθεί”

Διαβάζεται σε 4'
Λίβανος: “Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, πριν δολοφονηθεί”
Associated Press

Ο Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, είχε συμφωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου.

Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Χασράλα, προέβη, το βράδυ της Τετάρτης, υπουργός της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ισχυρίζεται ότι ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία 21 ημερών που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί από το Ισραήλ, σε μια μαζική επίθεση στη Βηρυτό.

«Αυτός (ο Νασράλα) συμφώνησε, συμφώνησε», δήλωσε ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στην Κριστιάν Αμανπούρ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τετάρτη από το CNN.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε απολύτως. Ο Λίβανος συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος της Βουλής [του Λιβάνου] κ. Ναμπίχ Μπέρι διαβουλεύτηκε με τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για το τι συνέβη. Και μας είπαν ότι ο κ. [Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν] Νετανιάχου συμφώνησε επίσης με τη δήλωση που εξέδωσαν και οι δύο πρόεδροι [Μπάιντεν και Μακρόν].»

Ο Χαμπίμπ επεσήμανε ότι ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Amos Hochstein, επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός. «Μας είπαν ότι ο κ. Νετανιάχου συμφώνησε σε αυτό και έτσι πήραμε και την έγκριση της Χεζμπολάχ γι’ αυτό και ξέρετε τι συνέβη από τότε».

Το ίδιο επεσήμανε και σε συνέντευξή του στο BBC ο πρέσβης του Λιβάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Rami Mortada, αναφέροντας πως “η Χεζμπολάχ συμφώνησε στην προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών”, λίγο πριν τη δολοφονία του Νασράλα.

Ο κ. Mortada είπε συγκεκριμένα ότι η Χεζμπολάχ ήρθε στις συνομιλίες και συντάχτηκε με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός “αφού 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρών της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής απηύθυναν έκκληση, η λιβανέζικη οργάνωση συμφώνησε στην κατάπαυση και στην αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ”.

“Αλλά ο Νετανιάχου, τη στιγμή που έφτασε στη Νέα Υόρκη (σ.σ. στη ΓΣ του ΟΗΕ) τα κατέστρεψε όλα, με αυτή την ομιλία που έκανε. Ήμασταν σε καλό δρόμο προσπαθώντας να συζητήσουμε για μια διπλωματική εναλλακτική στην τρέχουσα άβυσσο αλλά οι θερμοκέφαλοι του Ισραήλ επέλεξαν έναν διαφορετικό δρόμο πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι η σιιτική πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση συμμετέχει πλήρως στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και εκπροσωπείται τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κυβέρνηση. Στις τελευταίες εκλογές του 2022 συγκέντρωσε το 19,8% των ψήφων και κατέλαβε 15 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.

Η επιρροή της Χεζμπολάχ, πάντως, διχάζει την πολιτική σκηνή του Λιβάνου, καθώς πολλοί την θεωρούν απειλή για την κυριαρχία της χώρας λόγω των στενών της σχέσεων με το Ιράν και της στρατιωτικής της δύναμης.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ και η σχέση με την κυβέρνηση του Λιβάνου

Συμμετοχή στην Πολιτική Σκηνή: Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην πολιτική διαδικασία του Λιβάνου και διατηρεί εκπροσώπους στο κοινοβούλιο. Είναι μέρος του πολιτικού συνασπισμού “8η Μαρτίου”, που περιλαμβάνει και άλλες φιλο-Συριακές και φιλο-Ιρανικές πολιτικές δυνάμεις.
Κυβερνητικός Συνασπισμός: Η Χεζμπολάχ συνεργάζεται με άλλα κόμματα στον σχηματισμό κυβερνήσεων. Έχει συμμετάσχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και έχει αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια. Αυτή η συμμετοχή της εξασφαλίζει ότι επηρεάζει σημαντικές αποφάσεις της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.
Παραστρατιωτική Ισχύς: Παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικό κόμμα, η Χεζμπολάχ διατηρεί τη στρατιωτική της πτέρυγα, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εθνικό στρατό του Λιβάνου. Αυτή η δύναμη θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές στον Λίβανο και έχει εμπλακεί σε πολέμους με το Ισραήλ και στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Κοινωνική Επιρροή: Η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, κάτι που της δίνει σημαντική επιρροή στις σιιτικές κοινότητες και πέρα από αυτές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα