Λίβανος: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις – Οργή κατά του προέδρου Μισέλ Αούν
Χάος στον Λίβανο, με την οργή των διαδηλωτών να στρέφεται κατά του προέδρου Μισέλ Αούν. Θεωρούν ότι αγνοεί τα αιτήματά τους, αλλά και τον θάνατο ενός διαδηλωτή.
- 13 Νοεμβρίου 2019 20:30
Εκατοντάδες Λιβανέζοι απέκλεισαν και πάλι σήμερα πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα και διαδήλωσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με τις οποίες θεωρούν ότι αγνοεί τα αιτήματά τους αλλά και τον θάνατο ενός διαδηλωτή.
Καθώς το πρωτοφανές κίνημα που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου ζητά την αποχώρηση όλης της «διεφθαρμένης και ανίκανης» παλαιάς πολιτικής φρουράς, ο Αούν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση ότι όσοι πιστεύουν πως κανένας πολιτικός δεν είναι έντιμος θα πρέπει «να μεταναστεύσουν».
Αυτή η δήλωση κυρίως προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών που κατά τη διάρκεια της νύχτας έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε ελαστικά, αποκλείοντας κεντρικές αρτηρίες και άλλους δρόμους σε πολλές πόλεις. Σήμερα, κρατώντας λιβανέζικες σημαίες, κατευθύνθηκαν κατά εκατοντάδες προς το προεδρικό μέγαρο της Μπάαμπντα, όμως τους σταμάτησε ο στρατός που είχε κλείσει όλες τις προσβάσεις. Τα συρματοπλέγματα και τα φράγματα παρέμεναν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.
«Υπήρχε πολλή περιφρόνηση στις δηλώσεις του προέδρου, ίσως να νομίζει ότι δεν υπάρχουμε, έτσι ήρθαμε για να ακούσει τη φωνή μας», είπε μια 47χρονη μηχανικός. «Έχουμε μεγάλες ελπίδες για τον Λίβανο και δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε!», πρόσθεσε.
Διαδηλωτές έκαψαν επίσης ελαστικά και απέκλεισαν δρόμους στις εισόδους της Βηρυτού, στην Τρίπολη, στην Άκαρ (βόρεια) και στην Μπεκάα (ανατολικά). Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις, όταν οι στρατιώτες προσπάθησαν να ανοίξουν τους δρόμους.
«Σχεδιάζουμε να αποκλείσουμε τους περισσότερους δρόμους, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και, σύντομα, τους υπεύθυνους μέσα στα σπίτια τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάν Σαάντ που μαζί με δεκάδες άλλους νέους συμμετέχει στον αποκλεισμό ενός δρόμο στο Τζαλ ελ Ντιμπ. «Ο πρόεδρος απευθύνεται με περιφρόνηση στον λαό του. Πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός δεν τον θέλει πια και πρέπει να φύγει», συνέχισε.
Στην περιοχή αυτή, ένας οδηγός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει τον δρόμο. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.
Ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι παραιτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές απαιτούν μια νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή ανεξάρτητων πολιτικών και τεχνοκρατών και εκφράζουν οργή για την έλλειψη βασικών δημόσιων αγαθών –κυρίως πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος– για την ανεργία και τη διαφθορά.
«Πού να πάω να τους βρω (σ.σ. του ανεξάρτητους); Στο φεγγάρι;» διερωτήθηκε ο Μισέλ Αούν στη συνέντευξή του, αντιπροτείνοντας τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών. «Αν στους κόλπους του κράτους δεν υπάρχει κανείς που να τους αρέσει (σ.σ. στους διαδηλωτές), τότε να μεταναστεύσουν», συνέχισε.
«Ο Αούν υποδαυλίζει την εξέγερση», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η εφημερίδα An-Nahar.
Και σήμερα, τράπεζες και σχολεία παρέμειναν κλειστά. Η οικονομική κρίση επιδεινώνεται στη χώρα και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο ο μισός πληθυσμός μπορεί να βυθιστεί σε κατάσταση φτώχειας και η ανεργία να αυξηθεί πολύ.
Στη συνέντευξή του ο Αούν δεν αρνήθηκε ότι δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ ώστε να αποκλειστεί από την κυβέρνηση η Χεζμπολάχ, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». «Αλλά δεν μπορούν να μου επιβάλουν να ξεφορτωθώ ένα κόμμα που εκπροσωπεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των Λιβανέζων», είπε.
Νωρίτερα σήμερα, ένας απεσταλμένος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετέφερε στον Αούν το μήνυμα ότι το Παρίσι είναι διατεθειμένο να «βοηθήσει» τον Λίβανο.