Λίβανος: Το μπαράζ εκρήξεων και η δύσκολη θέση της Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 5'
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ κρατούν πορτραίτο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ κρατούν πορτραίτο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα AP/Hussein Malla

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η Χεζμπολάχ, μετά το μπαράζ εκρήξεων στο Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες. Πώς θα καταφέρει η οργάνωση να διατηρήσει την “αξιοπιστία” της;

Προς νέα κλιμάκωση οδεύει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μετά το πολύνεκρο μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές, ασυρμάτους, αλλά και ηλιακά πάνελ στο Λίβανο, ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα κυρίως για τη Χεζμπολάχ.

Το πρώτο σοκ επήλθε μετά την πρώτη έκρηξη βομβητών μελών της Χεζμπολάχ, το απόγευμα της Τρίτης (17/09), στον Λίβανο, όπου δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Οι βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου που αποτελούν προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο Λίβανος επλήγη από ακόμη μια πολύνεκρη επίθεση, καθώς σημειώθηκαν εκρήξεις φορητών ασυρμάτων σε πολλές πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπεκάα, στα ανατολικά της χώρας, από τις τελευταίες εκρήξεις συσκευών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 450 άτομα.

Σύμφωνα με τις πηγές του, το Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για τους νεκρούς της προηγούμενης ημέρας.

Μέχρι στιγμής, διακινούνται μόνο σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύτηκαν οι συσκευές. Το ζήτημα που προκύπτει πλέον είναι πως η αξιοπιστία της Χεζμπολάχ εξαρτάται από την εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ, αλλά η αδυναμία της πλέον αποκαλύπτεται.

Πώς η Χεζμπολάχ έγινε κορυφαία μη κρατική οργάνωση παγκοσμίως

Για χρόνια, η Χεζμπολάχ θεωρούνταν ως η κορυφαία μη κρατική οργάνωση παγκοσμίως: ένας καλά εξοπλισμένος, άρτια εκπαιδευμένος, άριστα καθοδηγούμενος και πειθαρχημένος οργανισμός, που αποτελούσε το κρυφό διαμάντι στο στεφάνι των συμμάχων του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Τον Μάιο του 2000, η Χεζμπολάχ κατάφερε να απομακρύνει το Ισραήλ από τον Νότιο Λίβανο, μετά από μια εξαντλητική ανταρτοπόλεμη σύγκρουση. Έξι χρόνια αργότερα, κατάφερε να σταματήσει την ισραηλινή προέλαση κατά τη διάρκεια ενός πολέμου 34 ημερών.

Έκτοτε, η οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ενίσχυσε το οπλοστάσιό της με πυραύλους και drones. Στη Συρία, τα στρατεύματά της πολέμησαν στο πλευρό του Ιράν και της Ρωσίας ενάντια στους αντιφρονούντες του καθεστώτος Άσαντ. Τους τελευταίους 11 μήνες, η Χεζμπολάχ αντάλλαξε πυρά με το Ισραήλ σχεδόν καθημερινά στα σύνορα, αναγκάζοντας πάνω από 62.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, ενώ περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι έφυγαν από τις παραμεθόριες περιοχές.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, το προσωπείο της ισχύος άρχισε να ραγίζει. Το βράδυ της 30ής Ιουλίου, ένα ισραηλινό drone εκτόξευσε δύο πυραύλους σε μια κατοικημένη περιοχή της Νότιας Βηρυτού, σκοτώνοντας τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Ακολούθησαν οι τελευταίες πολύνεκρες εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους. Αν και η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη δώσει ακριβείς αριθμούς, είναι σαφές ότι πολλοί από τους μαχητές της τραυματίστηκαν στις εκρήξεις.

Συνολικά, η πυραυλική επίθεση και οι εκρηκτικές συσκευές αποτελούν ενδείξεις μιας πρωτοφανούς διείσδυσης από το Ισραήλ στα κρίσιμα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου της Χεζμπολάχ. Ποτέ άλλοτε η οργάνωση δεν υπήρξε τόσο ευάλωτη, τόσο εκτεθειμένη.

Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί εκδίκηση κατά του Ισραήλ. Η αξιοπιστία της εξαρτάται από αυτό. Αλλά ρεαλιστικά, τι μπορεί να κάνει;

Οι επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ

Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Χεζμπολάχ δείχνουν ότι δεν της έχουν απομείνει και πολλά για να κάνει.

Για να εκδικηθεί τον θάνατο του Σουκρ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε στις 25 Αυγούστου περισσότερους από 300 πυραύλους και drones κατά ισραηλινών στόχων, μεταξύ των οποίων, όπως ισχυρίστηκε ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, ήταν και τα αρχηγεία της Μοσάντ και της Μονάδας 8200, της υπηρεσίας σημάτων πληροφοριών του Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι επλήγησαν σημαντικοί στόχοι και δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία που να αντικρούουν αυτή την άρνηση.

Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν τις εκρηκτικές συσκευές ήταν πιθανότατα επιτόπιοι αξιωματικοί, τα τοπικά «κλειδιά» για τις ομάδες μαχητών που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» των δυνάμεων της Χεζμπολάχ. Τώρα, ίσως δύο χιλιάδες, ή και περισσότεροι, έχουν προσωρινά τεθεί εκτός μάχης ή ακόμη και χειρότερα.

Το δίκτυο επικοινωνιών, από το οποίο οι βομβητές και οι ασύρματοι ήταν ένα βασικό μέρος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Οι αξιωματικοί πληροφοριών της Χεζμπολάχ πρέπει να προσπαθούν απεγνωσμένα να καταλάβουν πώς συνέβη όλο αυτό.

Ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για αντίποινα κατά του Ισραήλ, πώς θα περάσει η εντολή στην ιεραρχία, και ποιος -ή ακόμη και αν- θα καταφέρει να την υλοποιήσει;

Ήδη η σύγκρουση στα σύνορα έχει υψηλό κόστος για τη Χεζμπολάχ, η οποία παραδέχεται ότι έχει χάσει περισσότερους από 400 μαχητές από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε σύγκριση με περίπου 250 που σκοτώθηκαν στον πολύ πιο έντονο πόλεμο των 34 ημερών με το Ισραήλ το 2006.

Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να επιδεικνύει ένα θαρραλέο πρόσωπο, δεσμευόμενη να συνεχίσει να χτυπά ισραηλινούς στόχους όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Το ηθικό είναι υψηλό και οι τραυματίες θα επιστρέψουν στο μέτωπο», δήλωσε ένας άνδρας που περιέγραψε τον εαυτό του ως «υποστηρικτή της Χεζμπολάχ» στο CNN, ενώ περίμενε νέα για έναν τραυματισμένο φίλο του που νοσηλεύεται.

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται στη γωνία. Το Ισραήλ δεν είναι πλέον διατεθειμένο να ανεχτεί τον αργό, κλιμακούμενο πόλεμο στα βόρεια σύνορά του και καταφεύγει σε ολοένα και πιο ακραία και δυνητικά κλιμακούμενα μέτρα. Υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Χεζμπολάχ για να σταματήσει το Ισραήλ ή να ανταποδώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα