Λίβανος: Το πραγματικό πρόβλημα πίσω από τη δολοφονία Νασράλα

Διαβάζεται σε 5'
Εκτοπισμένη οικογένεια στη Βηρυτό
Εκτοπισμένη οικογένεια στη Βηρυτό (AP Photo/Bilal Hussein)

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο δημιουργούν συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής. Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες από τη Βηρυτό.

Η δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το βράδυ της Παρασκευής (27/9), μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες, όμως το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Λίβανο, ήδη από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, δημιουργεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, με θύματα χιλιάδες αμάχους.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν με ανακοινώσεις τους διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο κινδυνεύουν να μετατρέψουν την περιοχή “σε μια νέα Γάζα”, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων ολοένα και αυξάνεται, πολυκατοικίες ισοπεδώνονται και οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Οικογένεια εκτοπισμένων στη Βηρυτό
Οικογένεια εκτοπισμένων στη Βηρυτό AP Photo/Bilal Hussein

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σήμερα, Σάββατο (28/9), ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi, δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ότι περισσότεροι από 50.000 Λιβανέζοι και Σύροι που ζουν στο Λίβανο, έχουν πλέον περάσει στη Συρία, για να γλιτώσουν τα ισραηλινά χτυπήματα. “Πολύ περισσότεροι από 200.000 είναι οι εκτοπισμένοι μέσα στο Λίβανο”, σημείωσε.

 

Η Unicef του Λιβάνου εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα, προειδοποιώντας πως “η χώρα οδηγείται στην καταστροφή”

“Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί εν μία νυκτί, χωρίς να έχουν πού να πάνε. Τα παιδιά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος – ζωές χάνονται και πολλά κινδυνεύουν. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει τώρα”, αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανάρτησή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο έχουν εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων Παλαιστίνιων προσφύγων που είχαν φύγει από τη Γάζα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών εκεί.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο γενικός επίτροπος της UNRWA δήλωσε ότι έχουν ανοίξει επτά καταφύγια για τους εκτοπισμένους που διαφεύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι, ανέφερε, “έχοντας ζήσει επαναλαμβανόμενους κύκλους συγκρούσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες”.

Μια περαιτέρω επέκταση του πολέμου θα φέρει μόνο περισσότερα δεινά για τους αμάχους. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται. Οι υποδομές των πολιτών δεν πρέπει να στοχοποιούνται”, τόνισε.

“Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με τραυματίες” μεταδίδουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τη Βηρυτό. Με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι το βράδυ της Παρασκευής (27/9), “υπήρξαν συνεχείς εκρήξεις και βομβαρδισμοί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Η κατάσταση είναι χαοτική”.

“Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων συναδέλφων μας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο σκοτάδι χωρίς να πάρουν τίποτα, κάποιοι έφυγαν με τα πόδια. Πάνω από 500 σχολεία είναι γεμάτα. Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα στους δρόμους. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες“, προσθέτουν.

Χάος στη Βηρυτό – “Βομβαρδίζουν παντού, τα πάντα”

Οι εικόνες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη Βηρυτό, μετά και το χτεσινό σφυροκόπημα του Ισραήλ, που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 108, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

Εκατοντάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά με όσα υπάρχοντα τους απέμειναν κατασκηνώνουν προσωρινά στο δρόμο, αναζητούν καταφύγιο ή σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς.

Γυναίκες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Βηρυτό
Γυναίκες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Βηρυτό (AP Photo/Bilal Hussein)

Άνθρωποι που έφτασαν στο αεροδρόμιο του Χίθροου με απευθείας πτήση από τη Βηρυτό, σε συνέχεια της έκκλησης του βρετανικού ΥΠΕΞ να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, περιέγραψαν στο SkyNews πως “οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν παντού, τα πάντα. Ξέρουμε ότι γίνεται πόλεμος. Αλλά πόλεμος εναντίον ποιου; Εναντίον των πολιτών που βρίσκονται στο δρόμο;“.

Μία γυναίκα, αναφερόμενη στο χτεσινό θανάσιμο χτύπημα του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως “δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις”. “Ο Νετανιάχου έδωσε μια προειδοποίηση την τελευταία στιγμή, αλλά δεν ήταν αρκετή για να εγκαταλείψει ο κόσμος εγκαίρως την περιοχή. Δεν τους είπαν καν πού να πάνε. Όπως έκαναν και στους Παλαιστίνιους“, πρόσθεσε.

Νεκροί και τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο:

  • Από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου συνολικά 1.030 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 56 γυναικών και 87 παιδιών
  • Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 6.532
  • Από την έναρξη των εχθροπραξιών Χεζμπολάχ-Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου οι νεκροί ανέρχονται σε 1.640 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 104 παιδιών, 194 γυναικών και 41 εργαζομένων στην Υγεία
  • Ο αριθμός των τραυματιών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχεται σε 8.408

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα