Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα

Διαβάζεται σε 3'
Βομβαρδισμός του Ισραήλ στον Λίβανο
Βομβαρδισμός του Ισραήλ στον Λίβανο AP

Το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα την Κυριακή.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους στα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ, η οποία ανακοίνωσε από την πλευρά της επίθεση ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε “επιδρομή του ισραηλινού εχθρού” στο χωριό Ατ-Τίρι και ένας τρίτος σε “επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ”, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κίνημα Αμάλ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε παράλληλα το θάνατο ενός μέλους του στα ισραηλινά πλήγματα, διευκρινίζοντας ότι αυτός προέρχεται από την Χιάμ.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε επίσης τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε “σειρά ισραηλινών επιδρομών” στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται καθώς η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με τη χρήση “μεγάλου αριθμού drones” και πάνω από “320 ρουκετών” Κατιούσα κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου, ο ηγέτης του οποίου Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει ομιλία στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε κατόπιν ότι η επίθεσή της ευρείας κλίμακας “ολοκληρώθηκε” για σήμερα και ότι πέτυχε τους στόχους της.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε προληπτικά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο αφού εντόπισε προετοιμασίες του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση “ευρείας κλίμακας” εναντίον του Ισραήλ, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI ανέφερε ισραηλινές επιδρομές σε μεγάλο αριθμό τοποθεσιών στον νότιο Λίβανο, ορισμένες σχετικά μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Η κλιμάκωση αυτή της έντασης έρχεται εν μέσω των διαπραγματεύσεων που γίνονται στο Κάιρο με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτός πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, μετά την οποία η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σε υποστήριξη του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Από τον Οκτώβριο, στις ανταλλαγές πυρών 605 άνθρωοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, εκ των οποίων 391 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και τουλάχιστον 131 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Στην ισραηλινή πλευρά, 23 στρατιωτικοί και 26 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα