Λίβανος: Ζημιές σε τράπεζες από διαδηλωτές αιτούμενους τις αποταμιεύσεις τους πίσω
Διαβάζεται σε 3'Πάνω από 200 καταθέτες προέβησαν σε διαμαρτυρία στον Λίβανο σπάζοντας και καίγοντας τράπεζες, καθώς αιτούνται την επιστροφή των κλεμμένων αποταμιεύσεών τους.
- 29 Αυγούστου 2024 20:47
Πέντε τράπεζες υπέστησαν ζημιές και κάηκαν την Πέμπτη (29/8) στη Ντόρα του Λιβάνου από εξαγριωμένους καταθέτες που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την L’Orient Today, οι τράπεζες που καταστράφηκαν μερικώς είναι η Banque Libano-Française, η Emirates Lebanon Bank, η Bank of Beirut, η Lebanese Swiss Bank και η Bank of Beirut και η Arab countries.
«Αυτή η ενέργεια είναι να απαιτήσουμε την επιστροφή των κλεμμένων καταθέσεων μας και να αντιμετωπίσουμε την καθυστέρηση και την έλλειψη επίλυσης σχετικά με τα ζητήματα των καταθετών», σημείωσε η Αγκάθι, εκπρόσωπος της ομάδας που διαμαρτύρεται.
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν οι βουλευτές Najat Saliba και Melhem Khalaf και ο υπηρεσιακός υπουργός των εκτοπισμένων Issam Charafeddine.
Οι καταθέτες κατήγγειλαν τους παράνομους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις τοπικές τράπεζες στις αναλήψεις και τις μεταφορές από το 2019. Τέτοια περιστατικά είναι κοινά για όλους τους εξαγριωμένους καταθέτες στον Λίβανο και έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2022.
Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις και οι δεκάδες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που διεκδικούν τις αποταμιεύσεις τους δεν έχουν επιφέρει κάποια αλλαγή.
Δύο από τους καταθέτες που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία είναι ο 70χρονος Πιερ, ένας πρώην εργάτης οικοδομών και η 69χρονη αδερφή του, συνταξιούχος δασκάλα που δίδαξε σε σχολεία του Λιβάνου για 30 χρόνια. Τα ηλικιωμένα αδέλφια, «είναι θύματα της Τράπεζας των Εμιράτων και του Λιβάνου, που ανήκουν στην Bank of Sharjah», δήλωσε η Αγκάθι.
«Αυτή η τράπεζα έκλεψε όλες τις αποταμιεύσεις τους, αφήνοντάς τους άπορους και τους καταδίκασε σε μια ζωή απόγνωσης. Μια τράπεζα των Εμιράτων με υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο πληρώνει σε καταθέτες παντού, αλλά στον Λίβανο αρνείται να πληρώσει τους καταθέτες», είπε. Αυτήν τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις οικονομίες τους από την τράπεζα.
Αυτή είναι μια από τις πολλές ιστορίες που οδήγησαν τους καταθέτες να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.
Ενώ ορισμένοι από τους καταθέτες που κατέφυγαν σε τακτικές ισχυρών όπλων το 2022 για να ανακτήσουν τις αποταμιεύσεις τους περιμένουν τη δίκη, το φαινόμενο έχει επιβραδυνθεί απότομα στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλα αυτά ένα κύμα ληστειών τραπεζών σάρωσε τη χώρα, κατά τη διάρκεια του οποίου καταθέτες, ενίοτε οπλισμένοι, μπήκαν σε διάφορα τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων τους.