Λιβύη: Άγαλμα λύκαινας της αποικιοκρατικής περιόδου εντοπίστηκε σε αγρόκτημα
Σε μία ευχάριστη ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχές της Λιβύης, καθώς έλαβαν πληροφορία για την ύπαρξη ενός σημαντικού και εξαφανισμένου για δεκάδες χρόνια άγαλμα σε αγρόκτημα. Ήταν το άγαλμα λύκαινας που θήλαζε τον Ρωμύλο και τον Ρώμο.
- 02 Αυγούστου 2023 17:21
Ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα λύκαινας που στεκόταν στην κορυφή στύλου, στο κέντρο της Βεγγάζης, εντόπισαν οι αρχές της Λιβυής σε αγρόκτημα, με τον ιδιοκτήτη της γεωργικής έκτασης να δηλώνει ότι το αγόρασε ως παλιοσίδερα. Ήταν εξαφανισμένο εδώ και δεκαετίες.
Οι αρχές ενημερώθηκαν για το άγαλμα της αποικιοκρατικής περιόδου και το εντόπισαν στο αγρόκτημα του Σαγίντ Μοχάμεντ Μπουραμπίντα. Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς ότι το είχε αγοράσει από μάντρα παλαιών σιδερικών επειδή του άρεσε.
“Θυμόμουν αυτό το άγαλμα στη θέση του κοντά στο λιμάνι από τότε που ήμουν μικρός… Είχα ένα εργαστήριο επεξεργασίας χαλκού και όταν το είδα τυχαία στη μάντρα με τα παλιοσίδερα μου άρεσε το σχήμα του και η ποιότητα της δουλειάς, οπότε το αγόρασα”, ανέφερε.
Ο 80χρονος Μπουραμπίντα κράτησε το άγαλμα, μια ρέπλικα του διάσημου γλυπτού Λύκαινα του Καπιτωλίου που απεικονίζει μια θρυλική σκηνή της αρχαίας Ρώμης, σε κοινή θέα κάτω από ένα μεγάλο δέντρο δίπλα στη βεράντα του σπιτιού του, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο επικεφαλής του τμήματος τουρισμού και αρχαιοτήτων στην αστυνομία της Βεγγάζης, Χαλίντ αλ Ακούρι, υποστήριξε ότι είναι βέβαιος πως ο Μπουραμπίντα δεν ήξερε ότι το άγαλμα εξακολουθούσε να αποτελεί δημόσια περιουσία.
Από την δημιουργία του αγάλματος… στην εξαφάνισή του
Οι Ιταλοί αποικιοκράτες έστησαν το άγαλμα της λύκαινας στο νέο κέντρο της Βεγγάζης που έχτισαν την δεκαετία του 1930 ως σύμβολο της σύνδεσης μεταξύ των αρχαίων ρωμαϊκών οικισμών της Λιβύης και της σύγχρονης αποικιοκρατίας στη χώρα.
Με την ανεξαρτησία της Λιβυής, οι αρχές απομάκρυναν το άγαλμα της λύκαινας από τον στύλο και αυτό εξαφανίστηκε, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Μουαμάρ Καντάφι το 1969, μια περίοδο κατά την οποία ό,τι είχε απομείνει από την αποικιοκρατία απομακρυνόταν από τους δημόσιους χώρους.
Το άγαλμα έχασε τα μπροστινά του πόδια και τις μορφές δύο ανθρώπινων βρεφών, που θήλαζαν από κάτω, αντιπροσωπεύοντας τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, τους μυθικούς ιδρυτές της Ρώμης, που λέγεται ότι θήλασαν από μια λύκαινα.
Η νέα θέση του αγάλματος τώρα είναι έξω από το τμήμα αρχαιοτήτων στη Βεγγάζη, πάνω σε τσιμεντόλιθους, ενώ πιθανότατα να πραγματοποιηθεί αποκατάσταση.
Η Λιβύη ήταν μια σημαντική ρωμαϊκή επαρχία, με σπουδαία λιμάνια, όπως αυτά των πόλεων Σαμπράθα και Λέπτις Μάγκνα, επιβλητικούς πέτρινους ναούς και θέατρα.
Παρόλα αυτά, ανεκτίμητης αξίας αρχαία έργα έχουν εξαφανιστεί, καθώς κατά την αποικιοκρατία λεηλατήθηκαν από Ευρωπαίους, ιδιοποιήθηκαν μετά την ανεξαρτησία ή λεηλατήθηκαν στο χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι.
Ο Χαλίντ αλ Χαντάρ, Λίβυος ερευνητής κλεμμένων αρχαιοτήτων, σημείωσε πως η παρακολούθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Λιβύη δεν έχει δυναμική, ενώ ξεκίνησε το 1974 μετά την εξαφάνιση του αγάλματος.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις