Λιβύη: Αρκετές χώρες παραβίασαν το εμπάργκο όπλων, αναφέρει αποστολή του ΟΗΕ
"Καταδικάζουμε αυτές τις εξελισσόμενες παραβιάσεις, οι οποίες ριψοκινδεύουν να βυθίσουν τη Λιβύη σε ένα νέο και εντεινόμενο κύκλο εχθροπραξιών" ανέφερε η η αποστολή του ΟΗΕ.
- 26 Ιανουαρίου 2020 08:34
Αρκετές χώρες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη έχουν παραβιάσει το εμπάργκο όπλων, το οποίο συμφώνησαν να τηρήσουν πριν από μια εβδομάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, ανακοίνωσε το Σάββατο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).
Την περασμένη Κυριακή, στη διάσκεψη που διοργάνωσαν η Γερμανία και ο ΟΗΕ, οι ξένες δυνάμεις, που εμπλέκονται στις λιβυκές υποθέσεις, συμφώνησαν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στο πεδίο και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων το οποίο επιβάλλεται από το 2011 στη Λιβύη, αλλά παραβιάζεται κατάφωρα.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, πολυάριθμα φορτία και άλλες πτήσεις παρατηρήθηκαν να προσγειώνονται σε λιβυκά αεροδρόμια σε δυτικά και ανατολικά μέρη της χώρας, προμηθεύοντας τα μέρη με προηγμένα όπλα, άρματα μάχης, συμβούλους και μαχητές», τόνισε η UNSMIL.
«Η αποστολή καταδικάζει αυτές τις εξελισσόμενες παραβιάσεις, οι οποίες ριψοκινδεύουν να βυθίσουν τη χώρα σε ένα νέο και εντεινόμενο κύκλο εχθροπραξιών», ανέφερε η η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Κατηγόρησε ορισμένες χώρες που ήταν παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος στηρίζουν τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη σε μια σχεδόν δεκάμηνη πολεμική εκστρατεία. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με βάση τη λιβυκή πρωτεύουσα επιχειρεί να αποκρούσει τις δυνάμεις του Χάφταρ με τη στήριξη της Τουρκίας.
Ένας δημοσιογράφος του Reuters τόνισε πως οι μάχες έχουν καταλαγιάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά χθες Σάββατο βαρύ πυροβολικό ακουγόταν στην Τρίπολη.
Στη διάσκεψη του Βερολίνου συγκεντρώθηκαν ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Τουρκία, καθώς από δυτικές χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γερμανία κάλεσε τον Χάφταρ και τον πρωθυπουργό της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ αλ Σάρατζ, που είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αλλά αρνήθηκαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.