Λιβύη: Ερωτηματικά προκαλεί η ανακάλυψη ομαδικού τάφου

Λιβύη: Ερωτηματικά προκαλεί η ανακάλυψη ομαδικού τάφου
Στρατιώτες της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη σε εχθροπραξίες στα Νότια της Τρίπολης AP

Εκατόν δέκα πτώματα ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο σε προάστιο μιας πόλης που υπήρξε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Πάνω από 100 πτώματα ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο κοντά στη Σύρτη, πόλη που αποτελούσε μέχρι πρότινος προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ωσότου την απέσπασαν στα τέλη του 2016 από τους τζιχαντιστές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές την Κυριακή.

Την Τετάρτη, το δημοτικό συμβούλιο της Σύρτης, πόλης που απέχει 450 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, έκανε λόγο για 75 πτώματα στον ομαδικό τάφο, στην κοινότητα αλ Νταχέιρ.

Συνολικά «110 πτώματα βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή ο Μοχάμαντ αλ Αμίαλ, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Γίνεται εξέταση DNA

Τα πρώτα πτώματα που βρέθηκαν σε αυτή την αγροτική περιοχή, περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης, ανέσυρε η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος. Κατόπιν «βρέθηκαν ατομικά είδη και κινητά τηλέφωνα πλάι στα πτώματα», διευκρίνισε ο Αμίαλ.

Τα πτώματα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί υποβάλλονται σε εξετάσεις γενετικού υλικού από τις λιβυκές αρχές, ώστε να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των νεκρών.

«Το γραφείο του εισαγγελέα μας γνωστοποίησε ότι θα χρειαστούν χρόνος και εξετάσεις DNA» για να γίνει η αναγνώριση των πτωμάτων, συμπλήρωσε ο Αμίαλ.

Λιβύη, το καταφύγιο για Τζιχαντιστές

Η Λιβύη, που σπαράσσεται από τις συγκρούσεις για την εξουσία μετά την επιδρομή των ευρωπαϊκών δυνάμεων που την ισοδπέδωσαν και ανέτρεψαν το αυταρχικό καθεστώς Καντάφι, βιώνει χρόνια ανασφάλεια, μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος και κυρίευσε τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015, αλλά δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη, ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από οκτώ μήνες φονικών μαχών.

Τον Απρίλιο του 2018, η ΚΕΕ άρχισε μια στρατιωτική επιχείρηση για την καταδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ που συνεχίζουν να δρουν στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ο στρατός των ΗΠΑ συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον τους, ειδικά νότια της Σύρτης.

Έκτοτε, πολλοί τζιχαντιστές κατέφυγαν στην έρημο, όπου προσπαθούν να ανασυνταχθούν.

Την 11η Σεπτεμβρίου, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον της έδρας της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ) στην καρδιά της Τρίπολης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δέκα. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον της εκλογικής επιτροπής στην Τρίπολη με 14 νεκρούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα