Λιβύη: Γιατί ο Τραμπ “αδειάζει” τον Χάφταρ
Βάσει αξιωματούχων των ΗΠΑ, ο Πούτιν παρέχει τους τελευταίους μήνες βοήθεια στον στρατάρχη Χάφταρ, κάτι που ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση Τραμπ να "ενεργοποιηθεί" σε διαφορετική κατεύθυνση.
- 01 Δεκεμβρίου 2019 15:02
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ, με Αμερικανούς αξιωματούχος να του ζητούν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του στην Τρίπολη.
Η εν λόγω παρέμβαση, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει από την κυβέρνηση Τραμπ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
“Το μήνυμα προς τον στρατηγό ήταν πολύ σαφές, ότι αισθανόμαστε ότι μια στρατιωτική εισβολή στην Τρίπολη θα ήταν καταστροφική”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ όπως μεταδίδει η Washington Post.
Τουλάχιστον 200 πολίτες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από τότε που οι δυνάμεις του Χάφταρ ξεκίνησαν μια επιχείρηση τον Απρίλιο εναντίον της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Πριν την επιχείρηση Χάφταρ, ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αμερικανοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν δείξει τότε μεγαλύτερη ανοχή προς τον στρατάρχη ο οποίος έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχουν από την άλλη απορρίψει τις προσπάθειες ατόμων που συνδέονται με τον Χάφταρ, οι οποίοι επιθυμούν να οργανώσουν μια επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, ο David Schenker, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Χάφταρ “ελέγχει περίπου το 80% της επικράτειας της χώρας αυτή τη στιγμή (όπου βρίσκεται το μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού), αλλά έχει σημαντικές δυνάμεις υπό τον έλεγχό του. Εξακολουθούμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην επίλυση της κρίσης και αυτό σημαίνει πως έχουμε επικοινωνία μαζί του”.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ζητά “ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές”.
Ερωτηθείς για τις φημολογούμενες διαφορές μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξη του προς την “επίσημη κυβέρνηση” και του Λευκού Οίκου, το οποίο θεωρείται πιο “ανοιχτό” προς τον στρατάρχη, ο αξιωματούχος είπε: “Δεν βλέπω μια λύση για τον Χάφταρ, ή μία λύση για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Βλέπω μία λύση για όλη τη Λιβύη”.
Πεδίο αντιπαραθέσεων και στρατηγικής
Η χώρα δεν ήταν μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, ωστόσο η επέκταση του ρόλου της Μόσχας φαίνεται πως ανησυχεί την Ουάσινγκτον.
Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.
Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Βάσει αξιωματούχων των ΗΠΑ, ο Πούτιν παρέχει τους τελευταίους μήνες βοήθεια στον στρατάρχη Χάφταρ, κάτι που έκανε την κυβέρνηση Τραμπ να “ενεργοποιηθεί” περαιτέρω.