Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό θέλει ο ΟΗΕ
Κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θέλει στη Λιβύη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- 22 Ιανουαρίου 2020 02:48
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη να οριστικοποιήσουν «το συντομότερο δυνατόν» την κατάπαυση του πυρός, ούτως ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας με σκοπό να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτρέπουν τα μέρη στη Λιβύη να δεσμευθούν με εποικοδομητικό τρόπο στην κοινή στρατιωτική επιτροπή που αποκαλείται 5+5 για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΑ που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνεδρίασή του για την εξέταση των αποτελεσμάτων της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη, που διεξήχθη την Κυριακή στο Βερολίνο.
Η επιτροπή 5+5, η οποία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί στη σύνοδο, αναμένεται να συνεδριάσει προσεχώς. Θα την αποτελούν πέντε αξιωματικοί του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και πέντε αξιωματικοί που θα εκπροσωπούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ ας Σάρατζ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.
Η επιτροπή θα έχει αποστολή να ορίσει επί του πεδίου τους μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα εδραιώσει την αρχική συμφωνία, που τηρείται γενικά από τα δύο μέρη από την 12η Ιανουαρίου. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν στην ανακοίνωσή τους ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.
Στο τέλος της συνόδου, οι κυριότερες χώρες που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να πάψουν να αναμιγνύονται στις λιβυκές υποθέσεις και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 και παραβιάζεται κατάφωρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται, σύμφωνα με διπλωμάτες, να αρχίσει να συζητά σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.
Κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ, η Ρωσία ιδίως πρότεινε το κείμενο να επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, χωρίς να αναφέρεται σε αυτό το στάδιο σε οποιονδήποτε μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής της πιθανής συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.