Λιβύη: Κύμα 7 μέτρων “εξαφάνισε” την πόλη Ντέρνα – “Οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί” λέει ο ΟΗΕ

Λιβύη: Κύμα 7 μέτρων “εξαφάνισε” την πόλη Ντέρνα – “Οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί” λέει ο ΟΗΕ
AP Photo/Ricardo Garcia Vilanova

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη, προκύπτουν από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρόβλεψη του ΟΗΕ για την αποφυγή των περισσότερων θανάτων και το κύμα που "εξαφάνισε" τη Ντέρνα.

Τη στιγμή που οι ελπίδες για επιζώντες από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη “σβήνουν”, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και μελέτες με εκτενείς αναφορές για τους λόγους που τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται κλιμάκια του ΟΗΕ, οι εκτιμήσεις των οποίων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 αγνοούμενους στην πόλη Ντέρνα.

Ωστόσο, ο οργανισμός αναφέρει ότι οι περισσότεροι θάνατοι από τις πλημμύρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, πριν το κύμα 7 μέτρων “εξαφανίσει” τη Ντέρνα.

“Αν υπήρχε μια μετεωρολογική υπηρεσία που λειτουργεί κανονικά, θα είχαν εκδοθεί οι προειδοποιήσεις και επίσης η διαχείριση έκτακτης ανάγκης αυτής θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει τις εκκενώσεις των ανθρώπων και θα είχαμε αποφύγει τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Πέμπτη ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ.

“Φυσικά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως τις οικονομικές απώλειες, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε ελαχιστοποιήσει αυτές τις απώλειες με την ύπαρξη κατάλληλων υπηρεσιών”, πρόσθεσε.

Ο Talaas δήλωσε για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) του ΟΗΕ ότι προσπάθησε να αλληλεπιδράσει με τους Λίβυους αξιωματούχους για τη βελτίωση αυτών των μηχανισμών, αλλά επειδή “η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι τόσο δύσκολη, είναι δύσκολο να πάμε εκεί”.

Το κύμα που “εξαφάνισε” τη Ντέρνα

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λιβύη δήλωσε ότι θα χρειαστούν “πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια” για να συνέλθουν οι κάτοικοι της Ντέρνα από τις ζημιές, αφού ένα κύμα επτά μέτρων έπληξε τη βόρεια παράκτια πόλη αυτή την εβδομάδα.

Πλημμύρες στη Λιβύη AP Photo/Yousef Murad

“Αυτή η καταστροφή ήταν βίαιη και βάναυση. Ένα κύμα ύψους 7 μέτρων εξαφάνισε κτίρια και παρέσυρε υποδομές στη θάλασσα. Τώρα μέλη οικογενειών αγνοούνται, πτώματα ξεβράζονται ξανά στην ακτή και σπίτια έχουν καταστραφεί”, δήλωσε ο Yann Fridez.

“Θα χρειαστούν πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια, για να ανακάμψουν οι κάτοικοι από αυτό το τεράστιο επίπεδο ζημιών”.

Η ΔΕΕΣ είχε μια ομάδα στη Ντέρνα για να υποστηρίξει τις οικογένειες με μικροοικονομικές δραστηριότητες όταν τα νερά της πλημμύρας κατέκλυσαν την πόλη, προσθέτοντας ότι θα διανείμει 6.000 σάκους πτωμάτων σε ιατροδικαστικές ομάδες στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης για να “διασφαλίσει την αξιοπρεπή μεταχείριση των νεκρών”.

Η πρόσβαση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές παραμένει μια “μεγάλη πρόκληση” επειδή οι δρόμοι καταστράφηκαν, δήλωσε η ΔΕΕΣ.

“Μυρωδιά θανάτου”

Πλέον, οι ανάγκες στη Λιβύη μετά το καταστροφικό πέρασμα της πλημμύρας στη χώρα, σαφώς είναι μεγαλύτερες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν έκκληση για περισσότερους νεκροθάφτες στη Ντέρνα.

Ο Abu Bakr Al-Rifadi δήλωσε στο λιβυκό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων LANA ότι “τα νερά του χειμάρρου προκάλεσαν τη διαίρεση της πόλης της Ντέρνα σε δυτικό και ανατολικό μισό”.

Ο Ali Al-Ghazali, ο οποίος διευθύνει την οργάνωση Namaa στη Ντέρνα, δήλωσε ότι οι χείμαρροι εξαφάνισαν τουλάχιστον το 25% της πόλης.

Σε δηλώσεις του στο CNN ανέφερε ότι το κέντρο της πόλης -όπου βρίσκονται όλα τα καταστήματα, οι κλινικές, τα σχολεία, οι κύριοι δρόμοι και τα ιστορικά μνημεία- ήταν εκείνο που “χτυπήθηκε περισσότερο”.

“Έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτή τη στιγμή, ξένες ομάδες βρίσκονται στην πόλη για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν. Αλλά δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλά πτώματα στους δρόμους. Τώρα, την τρίτη ημέρα, τα περισσότερα πτώματα αποσυντίθενται. Η μυρωδιά του θανάτου βρίσκεται στον αέρα”, πρόσθεσε ο Al-Ghazali.

Πλημμύρες στη Λιβύη AP Photo/Yousef Murad


“Έχασα συγγενείς μου στις πλημμύρες. Τα πρώτα ξαδέλφια της γυναίκας μου. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν. Η σύζυγός μου υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Μετά τις πλημμύρες, τη μεταφέραμε στη Βεγγάζη, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη θεραπεία της”.

“Τεράστιες ανάγκες”

Ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χάφταρ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο για “τεράστιες ανάγκες για την ανοικοδόμηση” κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή το βράδυ στη Βεγγάζη, μεγάλη πόλη της ανατολικής Λιβύης και λίκνο της εξέγερσης του 2011.

Μολονότι η τραγωδία εκτυλίχτηκε σε περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατοπέδου της ανατολικής Λιβύης, ο κ. Ντμπάιμπα παρενέβη, σχολιάζοντας πως η έλλειψη επαρκών αναπτυξιακών σχεδίων και “η φθορά του χρόνου” είχαν συμβολή.

“Είναι μια από τις συνέπειες των διενέξεων, των πολέμων και της κατασπατάλησης κεφαλαίων”, έκρινε.

Αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε κάπου 2.000 υπογραφές μέσα σε 24 ώρες καλεί να ζητηθεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και να συγκροτηθεί “διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας” που θα ρίξει φως στις περιστάσεις της καταστροφής και θα εντοπίσει τους υπεύθυνους προκειμένου να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα